2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Gazdaság

"Jöjjön vissza akkor, amikor kevesebbe fog kerülni"

Csak a rezsicsökkentést követően akarják beengedni a kéményseprőket – ezt tapasztalták több településen is a szolgáltatók, akik szerint ez már most kiesést okoz az ágazatnak. A kormány még nem döntött, hogy mekkora lesz a tervezett árcsökkentés mértéke a kéményseprés esetében.

A kéményseprés-számláját mutatja Bognár Béla: 2455 forint, ami kettő kéményt takar. A győri nyugdíjas szerint a rezsicsökkentés után éves szinten 200-300 forinttal kell kevesebbet fizetnie a kéményseprőknek. – Ezek olyan tételek, amelyek egy nyugdíjasnál, egy kiskeresetűnél, egy mély helyzetben élő családnál nagyon sokat számítanak – fogalmazott a nyugdíjas.

A díjak területenként eltérőek, van olyan város, ahol csaknem 3000, de olyan is, ahol 1000 forint alatt van. A kéménysepréssel foglalkozó magáncégek az önkormányzattal állnak szerződéses viszonyban, az árakat évente egyszer felülvizsgálták.

„A rezsicsökkentés-folyamatba jól illeszkedik a kéményseprési díjak csökkentése, azonban amit kiemelnék, az az, hogy növekedni kell a lakosság felelősségérzetének, hiszen innentől nem lehet arra hivatkozni, hogy anyagi okok miatt nem vizsgáltatom meg a kéményemet – közölte Győr alpolgármester. Mindenkinek erre oda kell figyelni a jövőben, mivel ebben az évben is sajnálatos módon történt szén-monoxid-mérgezés Győrben” – tette hozzá Simon Róbert.

Elküldik a kéményseprőket

A kéményseprők azt mondják, a változás sok felesleges adminisztrációval, a családoknak viszont kevés megtakarítással jár majd. Több településen mégis azt tapasztalták, hogy a szolgáltatásaikat csak az árcsökkentés után fogják megrendelni tőlük.

„A lakosok jó része azzal küldi el a dolgozóinkat, hogy jöjjön vissza akkor, amikor kevesebbe fog kerülni, ily módon már most jelentős az árbevétel-kiesés valamennyi szolgáltatónál, amit nagyon nehéz realizálni – közölte a Kéményseprők Országos Ipartestületének elnöke. – Ugyanakkor ez az időszak arra esik, amikor a teljes szakmai szabályozás megtörtént, és országos egységes új informatikai rendszerre kellett átállítani a szolgáltatókat, új elvárások jelentek meg, amit ezután csak szakmunkás végezhet” – tette hozzá Vidra Zoltán.

A kéményseprési tarifákról még nem döntött a kormány. A Fidesz frakcióvezetője két hete azt mondta: a szerinte nagy és elfogadhatatlan árváltozások miatt tízszázalékosnál nagyobb díjcsökkentés is elképzelhetőnek tart az ágazatban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Miért gondolja Karácsony Gergely, hogy nem kell adót fizetnie?

Miért gondolja Karácsony Gergely, hogy nem kell adót fizetnie?

– Az eddig napvilágot látott adatok a tervezettnél alacsonyabb növekedést és magasabb inflációt vetítenek előre, ami a költségvetést sem hagyja érintetlenül – erről beszélt Varga Mihály a parlament költségvetési bizottságában, amely a tárcavezető éves meghallgatását tartja.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!