2024. 06. 30. Vasárnap Pál napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Csörte 20:20

Gazdaság

Jó hírt kaptunk a munkaerőpiacról + videó

Kedvezőek a foglalkoztatás májusi eredményei.

  • Jó hírt kaptunk a munkaerőpiacról + videó

A foglalkoztatottság és a gazdaságilag aktívak száma az előző év azonos időszakához viszonyítva párhuzamosan növekedett, miközben a regisztrált álláskeresők száma továbbra is mélyponton van, így a májusi munkaerőpiaci eredmények több szempontból is kedvezőek - értékelte a legfrisseb adatokat pénteki közleményében Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján a foglalkoztatottak száma 2024 májusában 4,749 millióra bővült, vagyis 36 ezer fővel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban.

Az államtitkár kiemelte, hogy töretlenül bővül az aktivitás, azaz folyamatosan olyanok jelennek meg a munkaerőpiacon, akik korábban inaktívak voltak, ez pozitív a gazdaság szempontjából, hiszen teret ad a foglalkoztatottság és a gazdasági teljesítmény további növekedésének. Az előző hónaphoz viszonyítva azonban mind a munkanélküliek számában mind arányukban csökkenés, mutatkozik, köszönhető annak, hogy a munkaerőpiacra lépők szinte azonnal el tudnak helyezkedni.

Hozzátette, a foglalkoztatáspolitikai eredmények egyértelműek: a Gyurcsány-korszakhoz képest 1 millióval dolgoznak többen, átlagosan már több mint háromszor magasabb fizetésért, amihez a hazai és uniós forrásból megvalósított célzott munkaerőpiaci programok is hozzájárultak.

Czomba Sándor hangsúlyozta, a foglalkoztatottság növelését a hazai munkaerő-tartalékok mozgósításával kell megvalósítani. Ennek elérését támogatja, hogy a kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében 2030-ig mintegy 460 milliárd forint értékű forrásból indít uniós finanszírozású munkaerőpiaci programokat. Ennek részeként, más programok mellett 2024. május 16-tól 150 milliárdos kerettel elindult a 30 év feletti álláskeresők támogatása.

A kormány célja, a mintegy 300 ezer fős hazai munkaerőpiaci tartalék mozgósításával az aktivitás további emelése, valamint a 20-64 évesek körében a foglalkoztatottság növelése a jelenlegi 81-ről 85 százalékra. Ezzel is hozzájárulva a gazdasági növekedés újraindításához, valamint a növekedési ütem további emeléséhez - írta értékelésében Czomba Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Sneider Tamás: A Jobbik meg fog szűnni + videó

Sneider Tamás: A Jobbik meg fog szűnni + videó

Elérkeztek a Jobbik végórái - ezt állította Sneider Tamás, a párt korábbi elnöke, arra reagálva, hogy Adorján Béla lett az utódja. Szerinte most olyan elnököt választottak, aki majd végleg lekapcsolja a lámpát.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Felszólítást kaptak a légitársaságok

Felszólítást kaptak a légitársaságok

Az idei nyáron a megszokotthoz képest is több a fogyasztói panasz a légi közlekedésben, ezért a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) felhívja a légitársaságok figyelmét, hogy az utasok jogainak érvényesülése érdekében tartsák be az Európai Unió hatályos jogszabályait.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!