2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 04:20

Gazdaság

"Itt a jegybank új elnöke, mezítláb van, és új módszereket alkalmaz"

Az elemzők Matolcsy Györgyöt várják a Magyar Nemzeti Bank elnöki székébe. A Republikon Intézet konferenciáján többen azzal is egyetértettek, hogy a nemzetgazdasági miniszter kinevezése nem okoz majd meglepetést a piacon. A szakemberek Simor András utódjától nem várnak unortodox lépéseket.

Kiszámíthatóság és konzervativizmus. Ez volt az egykori liberális gazdasági miniszter mögé vetítve, amikor Csillag István a jegybanki vezetők két legfontosabb tulajdonságáról beszélt. Matolcsy György nevét nem mondta ki ugyan, de egy jógázó menedzser fotójával szemléltette, hogy szerinte a piac milyen monetáris politikára számít, ha valóban a nemzetgazdasági miniszter váltja Simor Andrást.

„Itt a jegybank új elnöke, akire várunk, mezítláb van, ég felé tárja a karját, és új módszereket alkalmaz” – mondta Csillag István volt SZDSZ-es gazdasági miniszter.

A Horn-kormány pénzügyi államtitkára életpálya-elemzésekből vonta le a maga következtetését.

„Azt kell megnézni, hogy 1973 és 1975 között a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemnek ki volt a hallgatója, és meg kell nézni, hogy a rendszerváltás előtt ki dolgozott az Országos Tervhivatal, Pénzügyminisztérium, Magyar Nemzeti Bank valamelyikében – fogalmazott Akar László. – Tudniillik az összes eddigi jegybankelnökre igaz mind a két feltétel, és arra is tökéletesen igaz, aki a leginkább esélyes: ugye, Matolcsy Györgyről beszélünk” – tette hozzá a GKI alelnöke.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatósági elnöke szerint nem a név számít, hanem az, hogy az új elnök szemléletváltást hoz-e.

„Hogy ki lesz a jegybank elnök, vagy ki nem lesz, az irreleváns – mondta Heim Péter. – Nekem az igazi kérdés az, hogy Magyarországon át akar-e térni egy ilyen duális mandátumra a jegybank, hogy a foglalkoztatást – ugyanúgy mint az amerikai is – figyelembe veszi az infláció mellett, vagy pedig maradunk a német ortodoxia mellett, ami csak az inflációt követi” – fűzte hozzá a Századvég igazgatósági elnöke.

A Raiffeisen vezető elemzője nem vár unortodox lépéseket Simor András utódjától.

„Inkább azt tartom valószínűnek, hogy nem lesznek ilyen furcsa, nem konvencionális intézkedések, amelyek akár a devizatartalékot, akár egyéb területet érinthetnének” – mondta a vezető elemző. Török Zoltán hozzátette: a gazdasági növekedéshez az alacsony kamat mellett élénkülő hitelezés is szükséges, a hitelezési fordulatban viszont szerinte a kormányzaté a vezető szerep és nem a Nemzeti Banké.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!