2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Gazdaság

ITM: Meg kell védeni a magyar érdekeket az egységes európai piacon

Egy jól működő uniós belső piac ugródeszkát jelent a hazai vállalkozások számára, mivel megkönnyíti a magyar cégek európai piacokhoz és globális értékláncokhoz történő csatlakozását, ezért támogatjuk Európát abban, hogy megvédje stratégiai iparágait és vállalkozásait az Európán kívüli, környezetszennyező technológiák alkalmazása miatt olcsó versenytársaktól - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a pénteken Helsinkiben megrendezett versenyképességi miniszteri találkozón.

  • ITM: Meg kell védeni a magyar érdekeket az egységes európai piacon

Az államtitkár a szaktárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a fenntartható növekedésről, azon belül az egységes piacról, a dinamikus digitális gazdaságról és a modern iparpolitika integrációjáról is egyeztetett a találkozón, amelynek célja annak megerősítése volt, hogy az európai versenyképesség növelése nem képzelhető el fejlett európai ipari bázis, az Európai Unió (EU) régi és új tagállamai közötti gazdasági konvergencia, a tagállamok szuverenitását tiszteletben tartó társadalmi kohézió nélkül.

Közölte azt is, hogy elleneznek minden olyan bizottsági javaslatot, amely korlátozza a nyugat-európainál versenyképesebb magyar vállalkozások és munkavállalók szabad munkavállalását az EU-ban.

Az államtitkár szerint a polgárok és vállalkozások bizalmának megerősítését belső piaci jogaik érvényesítése tekintetében nem új eszközök bevezetésével, hanem a meglévők megerősítésével lehet leginkább segíteni. Magyarország kiemelt figyelmet fordít azon tevékenységekre, amelyek célja a termelékenység támogatása, az innováció egész gazdaságban történő érvényesítése, a digitalizáció térnyerésének ösztönzése. E célok eléréséhez járul hozzá egyebek mellett a regionális gazdaságfejlesztés, az egyetemek köré szerveződő tudományos és innovációs parkok hálózatának létrehozása vagy az új ipari PhD programok elindítása is - jegyezte meg.

Kiemelte, hogy az Országgyűlés a hazai kutatás-fejlesztés és innováció támogatása érdekében a héten fogadta el a kutatási, fejlesztési és innovációs rendszer intézményi struktúrájának és finanszírozásának átalakításához szükséges törvénymódosításokat. A jogszabályváltozáshoz kapcsolódó intézkedések támogatják a kutatási és a vállalati szféra, valamint a tudomány és a finanszírozás közötti együttműködést, és ezáltal növelik Magyarország versenyképességét - közölte az ITM.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!