2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Gazdaság

ITM: A digitális gazdaságnak digitálisan felkészült munkavállalókra van szüksége

A digitális gazdaságnak digitálisan felkészült munkavállalókra van szüksége, ennek segítésére a kormány elfogadta a digitális kompetencia keretrendszer fejlesztéséről és bevezetéséről szóló minisztériumi előterjesztést - mondta Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

  • ITM: A digitális gazdaságnak digitálisan felkészült munkavállalókra van szüksége

 Kiemelte, az európai uniós előírásokat követve ezzel Magyarországon is kialakul az a digitális kompetencia keretrendszer (DigKomp), amely átláthatóvá, követhetővé, mérhetővé teszi a digitális kompetencia szintjeit.

Hozzátette: a megfelelő szintű digitális jártasság az élet minden területét érinti, szükséges egyebek mellett a munkakereséshez, a munkavégzéshez, a tanuláshoz, az online vásárláshoz, egészségügyi adatok kezeléséhez, elektronikus ügyintézéshez, a közösségi társadalmi tevékenységekhez.

A keretrendszerre építve meghatározzák majd a különböző szakmákhoz, munkakörökhöz szükséges digitális kompetenciákat, így a munkavállaló láthatja, hogy milyen képzés szükséges számára a munkakör betöltéséhez. A digitalizáció elterjedése nem szorítja ki az emberi munkaerőt, ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy a munka elvégzéséhez más típusú tudásra lesz szükség - hangsúlyozta Pölöskei Gáborné.

A helyettes államtitkár elmondta, a kormány több programmal is támogatta a digitális ismeretek terjedését Magyarországon, például a digitális élményközpontok létrehozásával, a szakképzésben a digitális alkotó műhelyek indításával, digitális jóléti pontok működtetésével országszerte, és minden ágazat készít digitális stratégiát.

A hazai digitális kompetencia keretrendszer kialakításában a gazdaság szereplői is segítenek, a tavaly létrehozott ágazati készségtanácsokban a gazdaság szereplői beazonosítják a szakmához szükséges digitális kompetenciát a nyár végéig - mondta az ITM helyettes államtitkára.

Horváth Ádám, a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ vezetője a sajtótájékoztatón ismertette, hogy a digitális kompetencia keretrendszer több fő terület is lefed, így az információs adatmenedzsmentet, a kommunikációt és együttműködést, a digitális tartalmak létrehozását, a biztonságot, a problémamegoldást.

A digitális kompetencia keretrendszer kialakításával elindított folyamat nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország elérje a kormányzati célkitűzést, és 2030-ra a digitálisan a legfeljebb államok közé tartozzon az Európai Unióban - mondta Horváth Ádám.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!