2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Ismét nagy hangsúlyt kap a vidéki Magyarország megerősítése

Folytatódik hazánk falvainak a megerősítése, a Magyar Falu Program a jelzett igények alapján folyamatosan bővül, így a 2019-es 150 milliárdhoz képest tavaly már 200, idén pedig 250 milliárd forintot meghaladó forrás áll rendelkezésre a vidéki életminőség javítására – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Gyopáros Alpár. A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszámolt a Magyar Falu Program, a falusi csok sikeréről és a tavaly indult Falusi Civil Alapról is.

  • Ismét nagy hangsúlyt kap a vidéki Magyarország megerősítése

 

– Mikor indult és mit lehet tudni a Magyar Falu Programról?

– A Magyar Falu Programot 2018-ban Orbán Viktor miniszterelnök úr hirdette meg. Még abban az évben országjárásra indultunk, eddig közel háromszáz helyszínen mintegy tízezer emberrel találkoztunk országszerte, az egyeztetés azóta is folyamatos velük. Közmeghallgatás keretein belül egyeztettünk a falvakban élőkkel, kikértük a véleményüket, javaslataikat, de emellett nagyon sok érdekvédelmi szervezettel is tárgyaltunk, példaként említhetem a Magyar Faluszövetséget vagy a Polgárőrök Országos Szövetségét.

Számos megbeszélést folytattunk a települések és az egyházközségek vezetőivel, plébánosokkal, lelkészekkel, civil szervezetek tagjaival is. Szeptemberre állt össze az alapkoncepciónk, 2019 januárjában pedig meghirdettük az első pályázatokat, amelyek mindegyike sikerrel zárult. Az elnyert támogatási összegeknek köszönhetően szinte minden településen megvalósult egy-egy régi álom. Megújult például a helyi óvoda épülete vagy éppen az udvara, a faluház, a legfontosabb útszakaszok a faluban, valamint az orvosi rendelő eszközparkja és bútorzata is modernizálódott, az önkormányzatok beszereztek falubuszokat és a közterület karbantartásához szükséges kommunális eszközöket.

Közben folytattuk az országjárást, beszélgettünk helyben élő, családalapítás, otthonteremtés előtt álló fiatalokkal. A legnagyobb problémának ugyanis azt láttuk, hogy a kistelepülések elöregszenek, elfogynak a falvakból az emberek. Ennek a folyamatnak a visszafordítását határoztuk meg a program egyik fő célkitűzéseként, ezért kíváncsiak voltunk arra, hogy a falvakban élő fiatalság számára mik lennének azok a tényezők, amelyek miatt a helyben maradás mellett döntenének, és a városi lét helyett inkább a szülőfalujukban telepednének le.

– A vidék fiatalságának milyen kérései voltak?

– Nagyon különböző dolgokat említettek, például a lakhatás minősége, a közlekedés, az oktatás, az egészségügy színvonala, valamint a helyi munkalehetőségek is szóba kerültek fő szempontként. Ekkor már láttuk, hogy a kistelepülések népességmegtartó erejének erősítéséhez egy nagyon szerteágazó cselekvési tervre van szükség.

Elindítottuk ezért a Magyar Falu Program keretében a falusi csokot, amellyel a kormány immáron 21 ezer család letelepedését segítette elő falusi környezetben, több mint 110 milliárd forintból a falusi útalapot, amelynek köszönhetően most már ott tartunk, hogy 2019-től 2021 végéig 3000 kilométeren tudtuk javítani a mellékúthálózatot, a jövő évi költségvetés forrásai pedig hasonló nagyságrendű folytatást tesznek lehetővé. Közben nyitottunk a piaci szféra felé is, és idén meghirdettük a falusi kisboltok megmentését célzó támogatási rendszert, valamint a falusi mikrovállalkozásokat segítő pályázat is elindult.

A helyi életminőséget javító alprogram keretében az elmúlt két évben több mint tizenkétezer nyertes pályázatot tudtunk támogatni több mint 130 milliárd forint összeggel, amelynek mára kézzelfogható eredményei vannak, a helyi közszolgáltatások minősége jelentősen javult. Csak hogy egy példát említsek, összesen 1800 településen fejlesztettük az alapegészségügyi ellátást több mint 13 milliárd forint értékben. Ez részben épületrekonstrukció, beltéri felújítás, eszközvásárlás, részben pedig orvosi szolgálati lakások fejlesztése, megépítése.

– Milyen út vezetett odáig, hogy a falvak ilyen mértékű hátrányba kerültek a városokkal szemben?

– Ez egy több évtizedes probléma, az erőszakos téeszesítésig vezethető vissza. Sajnos ki kell mondani, hogy a kommunista rezsim tudatosan büntette a vidéket az ott élő istenhívő emberek hagyományosan konzervatív világnézete és értékrendje miatt. A kommunista korszakban a vidéki földműves embereket beterelték a gyárakba, emiatt is kezdett el fogyni a falvak népe. A rendszerváltozás után a nagyipar elhalt, az agrárium versenyhátrányba került, kiesett egy generáció.

A másik nagy példa a 2002 és 2010 közötti időszak, amikor a Gyurcsány–Bajnai-kormányok tudatos falu- és vidékromboló politizálást folytattak Magyarországon. Tízesével szüntettek meg vasúti szárnyvonalakat, elhanyagolták a kistelepüléseket összekötő mellékúthálózatot, adósságcsapdába kergették az önkormányzatokat, százszámra zártak be kisboltok, falusi posták és oktatási intézmények, ami következtében elnéptelenedtek a falvak, kiürültek az óvodák és iskolák.

Kijelenthető, hogy a 2002 és 2010 közötti időszakban tudatosan büntették a vidéket az akkori baloldali kormányok. 2018-ra azt láttuk, hogyha nem avatkozunk be sürgősen a falvak életébe, akkor pár évtizeden belül lesz olyan település, ami teljesen kihal. Szükség volt tehát egy olyan összetett programra, amely segítségével a falvakba újra életet tudtunk lehelni és újra vonzóvá tudtuk tenni azokat a fiatalság számára. Most már nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez sikerült, hiszen – csak összehasonlításképpen – míg a Gyurcsány–Bajnai-érában 381 településen szűnt meg az oktatás, addig az elmúlt három évben csak a Magyar Falu Program keretében több mint 2000 óvodai, közel 260 iskolai fejlesztést támogattunk, valamint százával bővültek a bölcsődei férőhelyek.

A településvezetők visszajelzései alapján most már nem az jelenti a problémát, hogy nincs elég gyerek, akivel feltölthetnék a férőhelyeket, hanem épp ellenkezőleg, sok helyen intézménybővítésre van szükség. A két éve bevezetett falusi csok például nagyon sok család érdeklődését keltette fel, amelynek hatására a népességcsökkenés a legtöbb kistelepülésen megállt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint közel 1000 olyan településen indult növekedésnek a lakosságszám, ahol korábban tartós csökkenés volt a jellemző.

Van olyan település is, ahol jórészt a Magyar Falu Program támogatásainak köszönhetően az elmúlt két évben annyi volt a beköltöző, hogy a lakosság száma mára meghaladja az ötezres lélekszámot. Az elmúlt két év adatai megmutatták, hogy a költözést tervezők felfedezték maguknak a falvakat. A kistelepüléseket a jó közbiztonság mellett vonzóvá teszi a természetközeliség, a friss levegő, a folyamatosan javuló közszolgáltatások, ráadásul a nagyvárosi árak töredékéért lehet saját lakást vagy házat vásárolni.

A teljes Magyar Hírlap-interjú IDE kattintva olvasható

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!