2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Gazdaság

Ismét csökkenhet az ára

A lakossági szemétszállítás díja is tovább csökkenhet idén – a szakállamtitkár szerint 10-15 százalékos lehet a mérséklés. A fideszes munkacsoport egyik tagja pedig az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét bővítené.

A szemétszállítás díja tavaly júliusban csökkent 10 százalékkal, a díj idén tovább csökkenhet. „Az év második felében újabb, legalább 10-15 százalékos rezsicsökkentés történhetne a lakossági szemét begyűjtése és elszállítása tekintetében.” – A környezetügyi államtitkár szerint erre a január elsejétől életbe lépett hulladékgazdálkodási törvény ad lehetőséget. Ezentúl ugyanis kizárólag a legalább 51 százalékban állami vagy önkormányzati tulajdonú cégek kezébe kerülhet a szemétszállítás, a külföldi tulajdonú profitra törekvő vállalatok helyett.

„2010 előtt a közszolgáltatásnak minősülő lakossági szemét begyűjtése és elszállítása bárki kezében lehetett, volt olyan terület, ahol száz százalékban külföldi cég uralta ezt a közszolgáltatást, aminek többek között az volt a következménye, hogy a külföldi cégek bejelentették, hogy az árképzést a hulladékos területen nem mondják meg, hogyan történik, mert az üzleti titok. Az derült ki, hogy számtalan esetben elképesztő módon túlszámlázások történtek ezen a területen” – közölte Illés Zoltán.

Más területen is extraprofit volt az árakban – erről már a Fidesz frakcióvezetője beszélt P8 cím műsorunkban. Rogán Antal azt mondta: korábban a költségek akkor is növekedtek, amikor a gáz és a villamos energia világpiaci ára csökkent. Ráadásul akkor vezették be a szolgáltatásokhoz kapcsolódó alapdíjat is.

„2002 utáni találmány az is, hogy megjelent az alapdíj az árakban, ez korábban nem létezett. Azt mondták, hogy van egy szolgáltatás, annak van egy díja, ha azt igénybe vesszük, aztán Kóka János és barátai egyszer csak feltalálták az alapdíjat, amit akkor is fizetni kell, hogyha az ember éppenséggel egyáltalán nem használ annyi áramot, vagy mondjuk éppen gázt, de ugye ez megjelent a vízdíjaknál is” – fogalmazott Rogán Antal.

A frakcióvezető szerint a rezsicsökkentés folytatásának záloga a paksi atomerőmű bővítése lehet. „Paks állítja elő ma a magyar villamosenergia-termelésben a legolcsóbban az áramot, közel 30 százalékkal alacsonyabban, mint egyébként más energiatermelő forrás, a megújuló energiákhoz képest pedig, ott nem 30 százalékkal, hanem körülbelül harmadannyiért, mert azoknál 35 forint körül van az előállítási költség, Paks meg 12 forint fölött termel” – mondta Rogán Antal.

A harmadik rezsicsökkentésről szóló jogszabályt februárban fogadhatja el a parlament, ennek alapján a gáz ára április 1-jétől 6 és fél százalékkal mérséklődhet, ősszel pedig az áram és a távhő lesz olcsóbb.

Kettő helyet négy ingyenes készpénzfelvételt tenne lehetővé havonta a rezsicsökkentést ellenőrző munkacsoport vezetője. A fideszes Németh Szilárd a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában azt mondta: a bankoknál felmerül a kartellgyanú, hiszen több pénzintézet jelentősen emelte díjait, mióta bevezették az ingyenes készpénzfelvételt. Németh Szilárd ezért jegybanki vizsgálatot javasol.

„A frakcióülésen én azt javasoltam, hogy ha a bankok így, akkor mi úgy. Vizsgáljuk meg, hogy meg tudjuk-e emelni ezt a 150 ezres határt, meg tudjuk-e emelni azt, hogy mondjuk ne kétszer, hanem négyszer lehessen kivenni. Kötelezzük a bankokat arra, hogy minden automatából legalább 100 ezer forintot fel lehessen venni, mert ma van olyan automata, ami nem ad százezer forintot az embernek. A Magyar Nemzeti Bankot kérjük fel, hogy ezt a területet a lehető legkomolyabban vizsgálja” – fogalmazott Németh Szilárd.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!