2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Gazdaság

Innovációs Tudáspark épül Kecskeméten + videó

Nagyszabású ingatlan- és városfejlesztési tervet mutatott be a Neumann János Egyetem. Magyarországon eddig nem ismert, de nemzetközi gyakorlatban is ritkaságszámba menő Tudásváros és Innovációs Tudáspark épül Kecskeméten.

  • Innovációs Tudáspark épül Kecskeméten + videó

kecskeméti Neumann János Egyetemért Alapítvány 2021 tavaszán megalkotta azt a hosszú távú stratégiát, amelyben az intézmény és fenntartó alapítványa Kecskemét város belföldi és nemzetközi pozícionálásában kiemelt szerepet vállal.

A Neumann- modell lényege, hogy egy egyetem egy várossal és a városban működő stratégiai partnerekkel, cégekkel, azaz a vállalkozások, a város és az egyetem közreműködésével hogyan tudunk egy világraszóló innovációs ökoszisztémát építeni, mondta Csizmadia Norbert, a Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A helyszín pedig ez: az egykori szovjet laktanya kétszáz hektáros területe. A projekt egy olyan emberközpontú, fenntartható, okos városi megoldásokat használó új városrész koncepcióját tartalmazza, amely a térség vonzerejét növeli, és amely az ott kialakított, jövőbe mutató életforma víziójával az életképes alföldi urbanisztika megvalósítására nyújt lehetőséget.

Zoboki Gábor Kossuth- díjas építész így fogalmazott: "A smart city világát egy kicsit továbbgondoljuk, ezért mi ezt wise citynek hívtuk. Mi lényegében egy új közösségnek a lakó-, munka-, szórakozási helyét kívánjuk megteremteni."

A kétszáz hektáros terület tulajdonjoga részben az egyetemi alapítványé, részben pedig a városé.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere (Fidesz- KDNP): "Kevés városnak adatik meg az a kiváltságos helyzet, hogy egy ilyen hatalmas, nagyléptékű területegysége álljon üresen. És lehessen rajta ilyen modellszerű fejlesztési koncepciót összeállítani. És kevés városnak adatik meg az a lehetősége, hogy egy hatalmas szövetségi partnerháló áll mind emögött."

A város fejlődésének köszönhetően a következő néhány éven belül óvatos számítások szerint is legalább ötezerrel nő a munkavállalók száma.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!