2021. 10. 16. Szombat Gál napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Hírek 23:00

Gazdaság

Így védik az osztrákok a földjüket

Bár uniós alapjog biztosítaná, Ausztriában szinte lehetetlen a földvásárlás külföldiként. Az osztrákok jogszabályok tömkelegével védik földjeiket a vásárlóktól. Ezzel szemben Magyarországon több, határ menti településen is a külföldiek uralják a birtokok többségét. A Célpont stábja több osztrák nevet is talált a tulajdoni lapokon.

Hiába „uniós alapjog” a tőke szabad áramlása, Ausztriában magyar állampolgárként lehetetlen földet vásárolni. „Ez Ausztriában egyáltalán nem lehetséges. Először földtulajdonos kell legyen itt, utána vehet csak egy másikat. Magyarországon van maguknak elég földjük! Orbán egyébként is megmondta, minden külfölditől, aki Magyarországon földet vásárolt, vissza fogja azt venni. Ezt maguk is jól tudják!” – mondta a Célpont munkatársainak egy osztrák paraszt.

Nincsenek idegen gazdák

Az osztrákok egyébként elsősorban a tőkeerősebb német kollégáiktól óvják földjeiket, ezért előírás, hogy a vevő az adásvételt megelőzően legalább 10 éven át életvitelszerűen Ausztriában éljen.

A Hír Televízió Bruttó című gazdasági magazinjának egy kisbéri gazdálkodó arról beszélt, hogy bár zsebszerződéssel adta el földjét osztrákoknak, mégis sorozatosan ellene ítélt a bíróság.

Nyugati szomszédunknál helyi bizottságok döntik el, ki művelheti meg a földet és a burgenlandi földtörvény a helyben lakó gazdáknak, valamint az államnak is erős jogosítványokat biztosít. „Nálunk nincsenek idegen gazdák, akik 20 vagy akár 50 kilométerről ide jönnének gazdálkodni. Ha egyébként idősek el is adnák a földet, mert a gyerekeik vagy az örökösök nem akarják azt megművelni, a szomszéd azonnal lecsap rá és megveszi” – mondta a Hír TV-nek egy tojótelep tulajdonosa.

Kicseleznék a földtörvényt

Közben Magyarországon vannak települések a határ mentén, ahol a birtokok 80 százalékát már külföldiek uralják, a tulajdoni lapokon is gyakran találkozunk osztrák „kedvezményezettekkel”. Az osztrák befektetők egyik legmegbízhatóbb jogi tanácsadója egyébként az egyik volt szocialista földművelésügyi miniszter rokona.

„Természetesen lehet hosszú távú bérlet, azt a törvény nem tiltja még. Majd az új földtörvény ezt is korlátok közé fogja szorítani, de ma még lehet hosszú távú, 20 éves haszonbérletet kötni” – mondja az ügyvéd.

Mivel a zsebszerződéseket üldözi a kormány, szakértők azt javasolják külföldi partnereiknek, vegyenek eladósodott szövetkezeteket – ezzel ugyanis megszerzik a TSZ-ek által bérelt földeket is, így akár több száz hektár után lesznek jogosultak uniós támogatásra is.

Az új magyar földtörvény lényege, hogy csak földműves vásárolhat földet Magyarországon, földműves pedig az, aki egy adott településen lakik és gazdálkodással foglalkozik, termel, jószágot tart; ez az álláspont pedig megvédhető mind bel-, mind külföldön – jelentette ki korábban a vidékfejlesztési miniszter.

Font Sándor agrár-szakpolitikus a Magyar Nemzetnek korábban azt nyilatkozta: egy újonnan felálló állami hivatal előzetes engedélyére lesz szükség minden egyes termőföldbérleti és adásvételi szerződés életbelépéséhez, s miután alapszabály, hogy földet csak az eladásra kínált birtoktól legfeljebb húsz kilométerre lakó földműves vásárolhat, kizárt, hogy életbe tudnának lépni a zsebszerződések.

Fazekas Sándor az új földtörvény megkezdődött általános parlamenti vitájáról szólva azt mondta: bár a jogszabály kapcsán „vannak viták és eltérő nézetek”, bízik benne, hogy azt végül sikerül majd konszenzussal elfogadnia az Országgyűlésnek. Az új földtörvény ugyanis a „vidék alkotmánya” lesz, mely 1100 év után kínál lehetőséget a birtokviszonyok rendezésére – tette hozzá a politikus.

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Már több mint 50 ezer család igényelt otthonfelújítási támogatást

Erről Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter számolt be a közösségi oldalán. 2021. október 16.

Ismét saját üzemeltetésű reptere lehet hazánknak

A Bloomberg értesülései szerint a magyar kormány vezette konzorcium 4 milliárd eurót, vagyis körülbelül 1500 milliárd forintot ajánlott a Budapest Airportért. 2021. október 16.

Brüsszel megadóztatná az európai emberek lakásait és autóit

Klímavédelemnek álcázva próbálja megadóztatni Brüsszel az európai polgárokat. Az unió ugyanis új dókat vezetne be és árakat emelne azért, hogy megvalósuljon az átállás a megújuló energiákra. 2021. október 16.

Legfrisebb híreink

Gyerekek fulladtak egy folyóba

Az indonéziai Cileueur folyam partját 150 diák takarította, amikor 21-en belecsúsztak a vízbe. Közülük 11-en odavesztek.

Troll: Márki-Zay Péter a politikai Alekosz

A HírTV kekeckedő műsorában ezúttal Palányi Nóra, a Karc FM riportere, Tóth Szabi zenész, Kalmár Tibor író, médiaguru és Gav Duncan skót Fidesz-bérenc tartott sajátos elemzést. Műsorvezető: Lentulai Krisztián.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!