2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Gazdaság

Így védik az osztrákok a földjüket

Bár uniós alapjog biztosítaná, Ausztriában szinte lehetetlen a földvásárlás külföldiként. Az osztrákok jogszabályok tömkelegével védik földjeiket a vásárlóktól. Ezzel szemben Magyarországon több, határ menti településen is a külföldiek uralják a birtokok többségét. A Célpont stábja több osztrák nevet is talált a tulajdoni lapokon.

Hiába „uniós alapjog” a tőke szabad áramlása, Ausztriában magyar állampolgárként lehetetlen földet vásárolni. „Ez Ausztriában egyáltalán nem lehetséges. Először földtulajdonos kell legyen itt, utána vehet csak egy másikat. Magyarországon van maguknak elég földjük! Orbán egyébként is megmondta, minden külfölditől, aki Magyarországon földet vásárolt, vissza fogja azt venni. Ezt maguk is jól tudják!” – mondta a Célpont munkatársainak egy osztrák paraszt.

Nincsenek idegen gazdák

Az osztrákok egyébként elsősorban a tőkeerősebb német kollégáiktól óvják földjeiket, ezért előírás, hogy a vevő az adásvételt megelőzően legalább 10 éven át életvitelszerűen Ausztriában éljen.

A Hír Televízió Bruttó című gazdasági magazinjának egy kisbéri gazdálkodó arról beszélt, hogy bár zsebszerződéssel adta el földjét osztrákoknak, mégis sorozatosan ellene ítélt a bíróság.

Nyugati szomszédunknál helyi bizottságok döntik el, ki művelheti meg a földet és a burgenlandi földtörvény a helyben lakó gazdáknak, valamint az államnak is erős jogosítványokat biztosít. „Nálunk nincsenek idegen gazdák, akik 20 vagy akár 50 kilométerről ide jönnének gazdálkodni. Ha egyébként idősek el is adnák a földet, mert a gyerekeik vagy az örökösök nem akarják azt megművelni, a szomszéd azonnal lecsap rá és megveszi” – mondta a Hír TV-nek egy tojótelep tulajdonosa.

Kicseleznék a földtörvényt

Közben Magyarországon vannak települések a határ mentén, ahol a birtokok 80 százalékát már külföldiek uralják, a tulajdoni lapokon is gyakran találkozunk osztrák „kedvezményezettekkel”. Az osztrák befektetők egyik legmegbízhatóbb jogi tanácsadója egyébként az egyik volt szocialista földművelésügyi miniszter rokona.

„Természetesen lehet hosszú távú bérlet, azt a törvény nem tiltja még. Majd az új földtörvény ezt is korlátok közé fogja szorítani, de ma még lehet hosszú távú, 20 éves haszonbérletet kötni” – mondja az ügyvéd.

Mivel a zsebszerződéseket üldözi a kormány, szakértők azt javasolják külföldi partnereiknek, vegyenek eladósodott szövetkezeteket – ezzel ugyanis megszerzik a TSZ-ek által bérelt földeket is, így akár több száz hektár után lesznek jogosultak uniós támogatásra is.

Az új magyar földtörvény lényege, hogy csak földműves vásárolhat földet Magyarországon, földműves pedig az, aki egy adott településen lakik és gazdálkodással foglalkozik, termel, jószágot tart; ez az álláspont pedig megvédhető mind bel-, mind külföldön – jelentette ki korábban a vidékfejlesztési miniszter.

Font Sándor agrár-szakpolitikus a Magyar Nemzetnek korábban azt nyilatkozta: egy újonnan felálló állami hivatal előzetes engedélyére lesz szükség minden egyes termőföldbérleti és adásvételi szerződés életbelépéséhez, s miután alapszabály, hogy földet csak az eladásra kínált birtoktól legfeljebb húsz kilométerre lakó földműves vásárolhat, kizárt, hogy életbe tudnának lépni a zsebszerződések.

Fazekas Sándor az új földtörvény megkezdődött általános parlamenti vitájáról szólva azt mondta: bár a jogszabály kapcsán „vannak viták és eltérő nézetek”, bízik benne, hogy azt végül sikerül majd konszenzussal elfogadnia az Országgyűlésnek. Az új földtörvény ugyanis a „vidék alkotmánya” lesz, mely 1100 év után kínál lehetőséget a birtokviszonyok rendezésére – tette hozzá a politikus.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!