2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az orvosok hercege - Boldog Batthyány-Strattmann László 03:00

Gazdaság

Időben fizet az adóhivatal

Ebben az évben majdnem kilencszázezer ember kért vissza pénzt az adóhivataltól amiatt, mert több személyi jövedelemadót fizetett be a kelleténél. Az érintettek 79 mil­liárd forintért folyamodtak. A hatóságnak meghatározott idő áll rendelkezésére, hogy az összeget kifizesse, a határidőt idén 13 alkalommal lépték túl. Korábban voltak olyan időszakok, amikor tízezrek ügyében késett a hivatal: 2009-ben például 129 ezer ilyen eset volt.

  • Időben fizet az adóhivatal

Hosszú évek óta rendszeres jelenség, hogy a polgárok kisebb-nagyobb csoportja több személyi jövedelemadót (szja) fizet be, mint amennyit a törvény alapján kellene. A különbözetet az érintettek visszaigényelhetik, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) pedig záros határidőn belül el is kell juttatnia a címzetthez a kért összeget. – A NAV-nak harminc napja van arra, hogy kifizesse a visszatérítéseket.

Akkora összeget ugyanakkor visszatarthat a hivatal, amennyi köztartozása van az érintettnek – ismertette kérdésünkre a legfontosabb szabályokat a szervezet szóvivője. Kis Péter Andrástól megtudtuk, hogy idén 890 ezer ember kért vissza pénzt a 2018-as szja-befizetésekből. Az érintettek szép summát, együttesen majdnem 79 milliárd forintot igényeltek.

 Nagyjából ötszázan jogosulatlanul kérték volna vissza a befizetett közterhet

Fotó: Kurucz Árpád

 

Hozzátette: a NAV csupán 13 esetben csúszott ki a harmincnapos határidőből, amiért 128 ezer forint késedelmi kamatot fizetett. A szóvivő hozzátette, hogy egy évvel korábban egyetlen csúszás sem volt, előtte pedig hét esetben regisztráltak késedelmes visszafizetést.

Fontos részlet, hogy a kiutalás előtt bizonyos esetekben átvizsgálja a visszaigénylés körülményeit az adóhivatal, ez idén több mint 4700 embernél történt meg. – Nagyjából félezer személy ügyében állapította meg az ellenőrzés azt, hogy az érintett jogosulatlanul igényelt vissza pénzt – mondta a szóvivő.

Megjegyezte: az esetek meglehetősen nagy summáról, összesen 432 millió forintról szóltak. A NAV idén egy alkalommal tett büntetőfeljelentést költségvetési csalás gyanújával a jogosulatlan szja-visszaigénylések miatt.

A mostani adatok arról árulkodnak, hogy az adóhatóság tulajdonképpen tartja magát a törvényes határidőhöz, azonban nem volt ez mindig így. Felidézhető például az egy évtizeddel ezelőtti helyzet: 2009-ben, az akkor még Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal néven működő szervezet 129 ezer esetben utalta vissza késve az adófizetőket megillető összegeket, amiért majdnem hetvenmillió forint késedelmi kamatot fizetett.

Csak kevéssel volt kedvezőbb a helyzet 2008-ban, akkor 24 millió forint kamat járt a harmincezer késedelmes visszafizetés érintettjeinek.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!