2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Vezércikk 04:00

Gazdaság

Hullámokat indíthat az ingatlanpiacon a szerdai bejelentés, ennyibe kerülnek a csok plusznak megfelelő lakások

A csok pluszra jogosult, gyermekvállalást tervező házaspárok várhatóan a maximum 300 négyzetméteres családi házak, valamint a legfeljebb 150 négyzetméteres lakások közül válogathatnak majd az ingatlanszakértők szerint. Budapesten a szóban forgó házak esetében október közepén 729 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár, míg a lakásoknál ez a szám 946 ezer forintot tett ki. A vármegyeszékhelyeken eközben a családi házaknál az átlagos négyzetméterár 530 ezer, a lakások esetében pedig 617 ezer forint.

  • Hullámokat indíthat az ingatlanpiacon a szerdai bejelentés, ennyibe kerülnek a csok plusznak megfelelő lakások

A most bejelentett új lakástámogatási program alapvetően a babaváró logikáját követi – kezdi elemzését az ingatlan.com azután, hogy a szerdai kormányinfón Csák János kulturális és innovációs miniszter ismertette a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) megváltozott szabályait.

Mint ismert, az új, kamattámogatott városi hitelkonstrukció, a csok plusz az ötezer lakosnál nagyobb településeken vehető igénybe. Egy gyermek után 15 millió, kettőnél 30 millió, három vagy több esetében pedig 50 millió forint hitel igényelhető fix, 3 százalékos kamattal. Az első lakásvásárlás esetében elegendő lesz 10 százalékos önrész felmutatása.

Az ingatlanhirdetési portál emlékeztet, a gyereket vállaló házaspárok első lakásának megvásárlásánál érvényes maximum, 80 millió forintos, míg a családbővülés miatt nagyobb lakásba költözésre vonatkozó 150 millió forintos értékhatár széles választékot jelent majd a jogosultaknak.

Budapesten az új támogatási programra jogosultaknak alternatívát jelentő eladó házak és lakások átlagos négyzetméterára 729 ezer és 946 ezer forint volt – jegyezte meg a közlemény, kiemelve, a vármegyeszékhelyeken eközben 223 és 769 ezer forint között szóródnak az átlagos négyzetméterárak.  

Felhívták a figyelmet arra, hogy a vissza nem térítendő támogatást tartalmazó és meglévő gyermekekre is igényelhető nagyvárosi csokra jogosultaknak mielőbb érdemes lépniük, ha nem terveznek további gyereket. A jelenleg elérhető konstrukciókra ugyanis csak az év végéig lehet benyújtani az igényeket.  

Az ingatlan.com és a money.hu közös felmérésből kiderül, a csok plusz a gyermeket vállaló családoknak valódi segítséget nyújthat az első lakás megvásárlásához, illetve hogy a család bővülése miatt nagyobb lakásba költözzenek a maximális értékhatáron belül.

A teljes cikket a VG.hu-n olvashatják. 

Fotó: Czinege Melinda / Hajdú-Bihari Napló

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!