2017. december 11.,
hétfő, Árpád napja

13°

Hogy alakulnak a vízdíjak?

DA

2013. február 10., vasárnap 18:20, frissítve: hétfő 12:26

Százmilliós kiesést okoz az újabb rezsicsökkentés a szolgáltatóknak – legalábbis így számol a pécsi vízi közműcég. A családoknál viszont évente 6 ezer forint marad csak a vízdíj tarifáinak mérséklése miatt. A szocialisták az önkormányzati cégeket féltik.

Pécsett jelenleg egy köbméter víz szennyvízdíjjal együtt 831 forintba kerül. „Mi kéthavonta kapjuk a számlát, ez 8200 forint, ami 10 köbméter vizet feltételez, hogy fogyasztunk. Nagyon örülnénk neki, ha csökkentenék a vízdíjat, mert akkor kevesebbet kellene fizetni” – mondta Dinya Illés pécsi lakos. „Egy átlagos pécsi háztartásban az ivóvízszámla 288 forinttal, a szennyvízszámla 210 forinttal csökkenhet egy tízszázalékos díjmérséklés esetén” – fogalmazott Csöngei Adrienn, a Tettye Forrásház Zrt. sajtószóvivője.


A rezsicsökkentés mértéke városonként változni fog. Az, hogy egy településen mennyi a vízdíj, több tényezőtől is függ. „Befolyásolja például az adott település domborzata, műszaki adottságai, az, hogy milyen vízbázisokból, milyen messziről, milyen minőségű vizet lehet kitermelni, hány lakoshoz kell azt eljuttatni” – tette hozzá a sajtószóvivő.

Győr környékén és Szegeden például a havidíjjal együtt a pécsinél is drágább a szolgáltatás. A dél-alföldi város szocialista polgármestere a rezsicsökkentés miatt a város cégét félti. „Ezeket a szolgáltatásokat a települések többségében önkormányzati tulajdonú cégek végzik. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzati, most készülő költségvetésekben jelenik meg ez a hiány” – nyilatkozta Botka László MSZP-s választmányi elnök.

A vízmű évente milliárdos hasznot is hozhat az önkormányzatoknak. A kormánypártok szerint van miből faragniuk a cégeknek. „Ezeket a szolgáltatásokat nem szabad profitorientált szolgáltatásnak tekinteni. Az nem cél, hogy bármelyik település az ott keletkező nyereséget például más célokra tudja fordítani. Ez nem helyes. Sem önök, sem akik a televízió előtt ülnek, nem azért fizetnek vízdíjat, szemétszállítási díjat, de elektromos energiát és gázdíjat sem, hogy mondjuk indokolatlan költséget is megfizessenek mindebben” – szögezte le Rogán Antal.

A regionális víziközműcégek vezetői a napokban lemondtak a prémiumukról és a béren kívüli juttatásaikról. A júliusi rezsicsökkentés részleteit a következő hetekben dolgozza ki egy munkacsoport.

Forrás: Hír TV