2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Gazdaság

Hogy alakulnak a vízdíjak?

Százmilliós kiesést okoz az újabb rezsicsökkentés a szolgáltatóknak – legalábbis így számol a pécsi vízi közműcég. A családoknál viszont évente 6 ezer forint marad csak a vízdíj tarifáinak mérséklése miatt. A szocialisták az önkormányzati cégeket féltik.

Pécsett jelenleg egy köbméter víz szennyvízdíjjal együtt 831 forintba kerül. „Mi kéthavonta kapjuk a számlát, ez 8200 forint, ami 10 köbméter vizet feltételez, hogy fogyasztunk. Nagyon örülnénk neki, ha csökkentenék a vízdíjat, mert akkor kevesebbet kellene fizetni” – mondta Dinya Illés pécsi lakos. „Egy átlagos pécsi háztartásban az ivóvízszámla 288 forinttal, a szennyvízszámla 210 forinttal csökkenhet egy tízszázalékos díjmérséklés esetén” – fogalmazott Csöngei Adrienn, a Tettye Forrásház Zrt. sajtószóvivője.


A rezsicsökkentés mértéke városonként változni fog. Az, hogy egy településen mennyi a vízdíj, több tényezőtől is függ. „Befolyásolja például az adott település domborzata, műszaki adottságai, az, hogy milyen vízbázisokból, milyen messziről, milyen minőségű vizet lehet kitermelni, hány lakoshoz kell azt eljuttatni” – tette hozzá a sajtószóvivő.

Győr környékén és Szegeden például a havidíjjal együtt a pécsinél is drágább a szolgáltatás. A dél-alföldi város szocialista polgármestere a rezsicsökkentés miatt a város cégét félti. „Ezeket a szolgáltatásokat a települések többségében önkormányzati tulajdonú cégek végzik. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzati, most készülő költségvetésekben jelenik meg ez a hiány” – nyilatkozta Botka László MSZP-s választmányi elnök.

A vízmű évente milliárdos hasznot is hozhat az önkormányzatoknak. A kormánypártok szerint van miből faragniuk a cégeknek. „Ezeket a szolgáltatásokat nem szabad profitorientált szolgáltatásnak tekinteni. Az nem cél, hogy bármelyik település az ott keletkező nyereséget például más célokra tudja fordítani. Ez nem helyes. Sem önök, sem akik a televízió előtt ülnek, nem azért fizetnek vízdíjat, szemétszállítási díjat, de elektromos energiát és gázdíjat sem, hogy mondjuk indokolatlan költséget is megfizessenek mindebben” – szögezte le Rogán Antal.

A regionális víziközműcégek vezetői a napokban lemondtak a prémiumukról és a béren kívüli juttatásaikról. A júliusi rezsicsökkentés részleteit a következő hetekben dolgozza ki egy munkacsoport.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!