2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Hogy alakulnak a vízdíjak?

Százmilliós kiesést okoz az újabb rezsicsökkentés a szolgáltatóknak – legalábbis így számol a pécsi vízi közműcég. A családoknál viszont évente 6 ezer forint marad csak a vízdíj tarifáinak mérséklése miatt. A szocialisták az önkormányzati cégeket féltik.

Pécsett jelenleg egy köbméter víz szennyvízdíjjal együtt 831 forintba kerül. „Mi kéthavonta kapjuk a számlát, ez 8200 forint, ami 10 köbméter vizet feltételez, hogy fogyasztunk. Nagyon örülnénk neki, ha csökkentenék a vízdíjat, mert akkor kevesebbet kellene fizetni” – mondta Dinya Illés pécsi lakos. „Egy átlagos pécsi háztartásban az ivóvízszámla 288 forinttal, a szennyvízszámla 210 forinttal csökkenhet egy tízszázalékos díjmérséklés esetén” – fogalmazott Csöngei Adrienn, a Tettye Forrásház Zrt. sajtószóvivője.


A rezsicsökkentés mértéke városonként változni fog. Az, hogy egy településen mennyi a vízdíj, több tényezőtől is függ. „Befolyásolja például az adott település domborzata, műszaki adottságai, az, hogy milyen vízbázisokból, milyen messziről, milyen minőségű vizet lehet kitermelni, hány lakoshoz kell azt eljuttatni” – tette hozzá a sajtószóvivő.

Győr környékén és Szegeden például a havidíjjal együtt a pécsinél is drágább a szolgáltatás. A dél-alföldi város szocialista polgármestere a rezsicsökkentés miatt a város cégét félti. „Ezeket a szolgáltatásokat a települések többségében önkormányzati tulajdonú cégek végzik. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzati, most készülő költségvetésekben jelenik meg ez a hiány” – nyilatkozta Botka László MSZP-s választmányi elnök.

A vízmű évente milliárdos hasznot is hozhat az önkormányzatoknak. A kormánypártok szerint van miből faragniuk a cégeknek. „Ezeket a szolgáltatásokat nem szabad profitorientált szolgáltatásnak tekinteni. Az nem cél, hogy bármelyik település az ott keletkező nyereséget például más célokra tudja fordítani. Ez nem helyes. Sem önök, sem akik a televízió előtt ülnek, nem azért fizetnek vízdíjat, szemétszállítási díjat, de elektromos energiát és gázdíjat sem, hogy mondjuk indokolatlan költséget is megfizessenek mindebben” – szögezte le Rogán Antal.

A regionális víziközműcégek vezetői a napokban lemondtak a prémiumukról és a béren kívüli juttatásaikról. A júliusi rezsicsökkentés részleteit a következő hetekben dolgozza ki egy munkacsoport.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!