2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Gazdaság

Hiánycikk lehet idén a szelídgesztenye

Szinte egyáltalán nem lehet szelídgesztenyét kapni az országban az aszály miatt, a szokásos mennyiség tizede termett idén. Zengővárkonyban, az ország legnagyobb termőterületén pedig egy 20 évvel ezelőtti gombabetegség is gondot okoz.

A csapadékhiány miatt a szemek vagy egyáltalán nem tudtak kifejlődni, vagy nagyon kicsik maradtak. „Az idei szelídgesztenye-termés nagyon nem jó. Az egész nyári eső hiányzott neki, mivel a gesztenye szereti az esőt. Ezt a nagy forróságot nem nagyon kedveli” – mondta Fődi Istvánné őstermelő.

Zengővárkony környékén van az ország legnagyobb összefüggő szelídgesztenye-ligete. A 65 hektárnyi területre a rómaiak telepítették az első példányokat, van olyan fa, amelyik 500-600 éves. 1970 körül egy gombabetegség támadta meg a ligetet. Ennek következtében a fák 90 százaléka száradásnak indult. Speciális oltóanyaggal sikerült a teljes pusztulást elkerülni, de a regenerálódás még évtizedekig eltart.

Zengővárkony környékén idén egy átlagos évhez képest mindössze 10 százalék szelídgesztenye termett. Ez az árakon is meglátszik, kilója 1200-1500 forint a piacon. A kukorica- és napraforgótermésben is komoly károkat okozott az aszály, a kukoricában összesen mintegy 50, míg a napraforgóban 30-40 százalékos terméskiesést eredményezett.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!