2022. 10. 02. Vasárnap Petra napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Híradó 22:15

Gazdaság

Hiánycikk lehet idén a szelídgesztenye

Szinte egyáltalán nem lehet szelídgesztenyét kapni az országban az aszály miatt, a szokásos mennyiség tizede termett idén. Zengővárkonyban, az ország legnagyobb termőterületén pedig egy 20 évvel ezelőtti gombabetegség is gondot okoz.

A csapadékhiány miatt a szemek vagy egyáltalán nem tudtak kifejlődni, vagy nagyon kicsik maradtak. „Az idei szelídgesztenye-termés nagyon nem jó. Az egész nyári eső hiányzott neki, mivel a gesztenye szereti az esőt. Ezt a nagy forróságot nem nagyon kedveli” – mondta Fődi Istvánné őstermelő.

Zengővárkony környékén van az ország legnagyobb összefüggő szelídgesztenye-ligete. A 65 hektárnyi területre a rómaiak telepítették az első példányokat, van olyan fa, amelyik 500-600 éves. 1970 körül egy gombabetegség támadta meg a ligetet. Ennek következtében a fák 90 százaléka száradásnak indult. Speciális oltóanyaggal sikerült a teljes pusztulást elkerülni, de a regenerálódás még évtizedekig eltart.

Zengővárkony környékén idén egy átlagos évhez képest mindössze 10 százalék szelídgesztenye termett. Ez az árakon is meglátszik, kilója 1200-1500 forint a piacon. A kukorica- és napraforgótermésben is komoly károkat okozott az aszály, a kukoricában összesen mintegy 50, míg a napraforgóban 30-40 százalékos terméskiesést eredményezett.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!