2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Hiába a húsvét, nem viszik a bárányt

Hiába a húsvét, nem kelendő a bárány a külföldi piacokon. A gazdák panaszkodnak, mert ugyan korábban van idén a húsvét és kevesebb bárány született, az árak mégis csökkentek. A legtöbb állatot továbbra is az olaszok veszik, de ott is szűkült a piac a válság miatt, akárcsak belföldön. A magyar tenyésztők idén ötödével kevesebb húsvéti bárányt tudtak eladni.

„Az elsőt nehezebb nyírni, mint az öregebb állatot” – nyírják a birkákat egy váncsodi farmon. A húsvétra szánt bárányokat már elvitték a felvásárlók. A gazdaság vezetője azt mondja hiába viszik külföldre az állatait, túl magasak a költségek, ezért nem vár idén hasznot. – Több mint 100 forinttal kevesebbet kapunk, mint előző évben, ez azt jelenti, egy 20-24 kilós bárány az 800 forintot hoz kilónként, és ez kevés a mai költségviszonyok és gazdálkodási viszonyok között – fogalmazott Rezes Gábor családi gazdálkodó.

Azok a gazdák szerencsésebbek akik támogatást tudnak igényelni. A szakemberek azt mondják: hiába van kevesebb bárány, az árak mégis csökkentek idén. A táp és és a takarmány ára viszont az egekbe szökött. – Valamit ellensúlyozott, az hogy a forint romlott az euróhoz viszonyítva, ezért a gazdák forintban kevésbé érezték meg, nem volt olyan látványos a visszaesés – közölte Jávor András, a Juh Terméktanács elnökségi tagja.

Néhány éve még elérte a 200 ezret a húsvétkor értékesített bárányok száma. Ez most 30 ezerrel csökkent. A legtöbb állatot külföldre viszik: 95 százalékát Olaszországba, de még Japánba is vittek néhány kamionnal. Az itthoni fogyasztás egyre csökken: a magyar vásárlók közül kevesen tudják megfizetni a kilónként 3000 forintos bárányhúst.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!