2019. május 23.,
csütörtök, Dezső napja

Hazavágta az idei kajszibaracktermés felét a durva hideg

2013. március 19., kedd 17:50, frissítve: kedd 17:51

Az első kárfelmérések alapján 40-50 százalékos terméskiesést okozott a hétvégi fagy a dél-alföldi kajszibarack-ültetvényekben. Az igen érzékeny gyümölcs rügyeinek csaknem fele elfagyott a mínusz 10 fokos hidegben. A termelők azt mondták, annyi szerencséjük van, hogy nem egy hét múlva jött a hideg, mert akkor az óriási károkat okozott volna a később rügyező őszibarackosokban.

A hétvégén mért -10 fok körüli hajnali hőmérséklet nem kímélte a már rügyező kajszibarackfákat. A termelők most kezdték el felmérni a káraikat. Az első vizsgálatok után 40-50 százalékos elfagyást tapasztaltak.

„Úgy tűnik, hogy az őszibarackban ez a mostani fagy nem okozott különösebb problémát. A környékbeli gazdáknak is az a tapasztalatuk, hogy különösebb terméskiesést nem eredményez – közölte Baran Károly szatymazi termelő. – Ellenben a kajszibarack lényegesebben érzékenyebb a hidegre; ez a mi ültetvényünkben abban mutatkozik meg, hogy egy 50 szemes vizsgálatnál 25 rügyön már látszik, hogy elfagyott.”

Tavaly az őszi- is odalett a kajszibarack mellett

Tavaly tavasszal az áprilisi fagyok közel 4 milliárdos kárt okoztak a Csongrád megyei ültetvényekben. Akkor a kajszibarack mellett az őszibarackosok 80-90 százaléka is lefagyott.

„Nagy baj akkor lenne, ha a múlt év megismétlődne – fogalmazott Futó Tamás, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatója. – Múlt évben április 8-án mínusz 8 fokot kaptunk, amikor már a virágrügyek teljes mértékben kinyíltak, és ez ellen még öntözéssel, füstöléssel és más eszközökkel sem lehetett védekezni. Jelenleg még csak a nedvkeringés indult el a növényekben, a virágrügyek még nem nyíltak ki, hangsúlyozom: a kajszibarack kivételével.”

A termelők reménykednek, hogy a hétvégihez hasonló télies idő már nem lesz. Az előrejelzések azonban nem túl biztatóak, a hétvégén hajnali fagyokra lehet számítani.

Forrás: Hír TV