2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Gazdaság

Háttérbe szorulnak az autóhitelesek

Bizonytalan az autóhitelesek sorsa. Bár a Kúria döntése és a parlament által elfogadott törvény nem tesz különbséget a különböző hitelek között, a kormány álláspontja szerint először a lakáscélú hitelekkel rendelkezőket kell megmenteni. Az autóhitelek forintosításáról ősszel dönthetnek.

Egyelőre bizonytalan, mi lesz azokkal az autótulajdonosokkal, akik devizalapú hitel segítségével vásárolták meg gépjárművüket. A nemzetgazdasági miniszter a Magyar Televízióban azt mondta, hogy a Kúria döntése érinti az autóhiteleket, de a kormány álláspontja az, hogy elsősorban a lakáshiteleseket kell megmenteni. A jogi szakértők szerint viszont a törvény minden hitelre vonatkozik. „Mind a jogegységi határozat, mind a törvény ugyanúgy vonatkozik a lakáscélú szerződésekre, a szabad felhasználású ingatlanfedezettel biztosított szerződésekre, autóhitelekre, autólízingre, személyi kölcsönre, tehát mindenre” – mondta Várhelyi Tamás ügyvéd.

Az Országgyűlés – a Kúria jogegységi határozata alapján – törvényben mondta ki, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás tisztességtelen, az árfolyamrést pedig nem szabad alkalmazni a fogyasztói kölcsönszerződésekben. „Az autó mint fedezet, az már eleve alkalmatlan volt arra, hogy fedezetként szolgáljon, hiszen az értéke rohamosan csökken, és ezt kombinálták egy korlátlan árfolyamkockázattal, tehát ez azt jelenti, hogy valaki fölvett kétmillió forintot, kifizetett már hármat, és most még tartozik a finanszírozó szerint még kettővel” – tette hozzá Várhelyi Tamás.

A parlament júliusi döntése után sok autóhiteles azt hitte, hogy fellélegezhet. A világhálón már azt számolgatták, hogy mennyi járhat vissza a törlesztőrészletekből. A becslések szerint több százezer forint, de esetenként akár az egymilliót is meghaladhatja az összeg. „A lízingszerződéseknél sokkal jobban fájnak ezek a lépések, tehát az árfolyamrés jellemzően magasabb volt, mint a lakáshiteleknél, a lízingszerződéseknél, és a másik ilyen fontos ismérv, hogy ezek, ugye, rövidebb futamidőkre köttetnek, nem 10-15-20 évesek, mint egy lakáshitel” – mondta Nagy László Nándor, a Privátbankár.hu főmunkatársa.


Az Igazságügyi Minisztérium államtitkára pénteken, a Hír TV Magyarország élőben című műsorában azt mondta, hogy még várni kell a végleges döntésre. „Azok a tisztességtelen szerződési feltételek, amelyek jellemzik a lakáskölcsön-szerződéseket, ezek a tisztességtelen feltételek ugyanúgy tisztességtelenek egy gépjárműre vonatkozó kölcsönszerződésnél is, tehát a Kúria által kifejtett elvek általánosan érintik a gépjármű-hitelezést is, más kérdés, hogy itt az elszámolásra várni kell egy kicsit. Az elszámolásról, a bankok és az ügyfelek közötti elszámolásról az Országgyűlésnek külön törvényt kell alkotnia, ehhez azonban szükségünk van arra, hogy lássuk, hogy a mostani devizahiteles perekben végül is milyen jogerős ítéletek születnek” – mondta Répássy Róbert.

Magyarországon körülbelül 150 ezer devizaalapú autóhitel van, az euró- vagy svájci frank alapú hitelek összértéke 162 milliárd forint.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!