2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Gazdaság

Hatályba lépett az Egyesült Államok fizetésképtelenségének megakadályozásáról szóló törvény

Hatályba lépett az Egyesült Államok fizetésképtelenségének elkerülését lehetővé tevő törvény, miután Joe Biden - helyi idő szerint - szombaton, a kongresszusi elfogadás után aláírta dokumentumot.

  • Hatályba lépett az Egyesült Államok fizetésképtelenségének megakadályozásáról szóló törvény

Az elnök a törvény aláírása alkalmából kiadott közleményben hangsúlyozza, hogy annak nyomán 2025. január 1-ig felfüggesztik az amerikai államadósság felső korlátját, és 2025. január 2-án automatikusan az akkori államadósság válik a törvényben megállapított felső eladósodottsági plafonná.

Az elnök azt is közölte, hogy a Költségvetési Fegyelem 2023-as Törvénye (Fiscal Responsibility Act of 2023) nevű jogszabály korlátozza a költségvetés kiadásait. Kiemelte, hogy a jogszabály kiterjeszti a munkavállalási kötelezettséget bizonyos szövetségi programokban részvételhez - jellemzően szociális juttatásokról van szó -, és megszünteti a központi diákhitelek visszafizetésének moratóriumát, amit még a járvány időszaka alatt vezettek be.

Joe Biden köszönetet mondott a Képviselőház republikánus elnökének, Kevin McCarthynak, valamint a törvényhozás többi - demokrata és republikánus - vezetőjének az együttműködésért a törvény megalkotásában.

Az Egyesült Államok számára június 5-e, hétfő volt a végső határidő a törvény hatályba lépéséhez, ami lehetővé teszi az államadósság emelését, vagyis hogy a központi kormányzat a lejáró államadóssága törlesztéséért újabb hiteleket vegyen fel.

Az ország törvényben előírt korábbi államadósság-plafonja 31,4 ezer milliárd dollár volt, amit a kötelezettségek tavaly év végén elértek, így amennyiben ezt a felső korlátot a törvényhozás nem törli el, az ország nem tudta volna visszafizetni az esedékessé váló államadósságát, technikai értelemben fizetésképtelenné vált volna.

A törvényről heteken át tartó kiélezett tárgyalásokat folytatott a demokraták vezette Fehér Ház és a Képviselőház republikánus többsége. A republikánusok az államadósság-korlát emelésébe, valamint felfüggesztésébe csak jelentősebb költségvetési kiigazítás fejében voltak hajlandók beleegyezni.

Borítókép: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!