2019. december 9.,
hétfő, Natália napja

Hat településén adtak át szupergyors internethálózatot

MTI, Hír TV

2019. február 12., kedd 10:53, frissítve: kedd 14:43

Heves megye hat településén adtak át szupergyors internethálózatot. Kara Ákos területért felelős államtitkár azt mondta, hogy a Magyar Telekommal és a Key-Telecommal partnerségben megvalósult beruházás több mint 1900 háztartást érint. A programra összesen 150 milliárd forintot költ a kormány, ebből mintegy 56 milliárd forint uniós forrás.

Kara Ákos hangsúlyozta: a Bodonyban, Csányon, Nagyúton, Kompolton, Egerfarmoson és Tarnaleleszen, a Magyar Telekommal és a Key-Telecommal partnerségben megvalósult beruházás összesen 1937 háztartást érint. Ezen belül Csányon 369 háztartásban, összesen 69 millió forint értékben valósult meg hálózatfejlesztés.

„Kormányzati cél a 30 Mbit/szekundum a program második részében, tehát a szupergyors internetprogram 2.0-ban, amely idén januárban vette kezdetét, már magasabb. Tehát azt határoztuk meg, hogy minimálisan 100 Mbit/szekundum, de lehetőség szerint gigabitképes hálózatok épüljenek Magyarországon” – fogalmazott az államtitkár.

Emlékeztetett: a program 2015-ös indulása óta – a 2018 végéig kiépített 500 ezer új végponttal együtt – Magyarországon immár 2,8 millió háztartásban érhető el szélessávú vezetékes internet. A Szip idén januárban indult második szakaszában pedig hétről hétre újabb beruházások átadása várható – tette hozzá.

A térség országgyűlési képviselője, Szabó Zsolt szerint az internet nem csupán kaput nyit a nagyvilágra, de időt takarít meg, hiszen egyre több ügy intézhető és termék vásárolható meg a világhálón.agyarországon csaknem 3 millió háztartásban érhető el szélessávú vezetékes internet.