2023. 12. 10. Vasárnap Judit napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Gazdaság

Hat és fél éve folyamatosan növekszik a kiskereskedelmi forgalom

Hat és fél éve folyamatosan növekszik és 2019. május-december között csúcsosodott a kiskereskedelmi forgalom, ami azt mutatja, hogy az elmúlt időszak kormányzati intézkedéseinek köszönhetően, a béremelések és a családtámogatási rendszer kiteljesedésével egyre több pénzt költhetnek az emberek - mondta Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédeleméért felelős államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait kommentálva szerdán az M1 aktuális csatornán.

  • Hat és fél éve folyamatosan növekszik a kiskereskedelmi forgalom

A KSH közlése szerint a kiskereskedelmi üzletek forgalma tavaly decemberben 6,7, naptárhatástól megtisztítva 6,1 százalékkal haladta meg a 2018 decemberi mutatót. 2019-ben 6,0 százalékkal nőtt az üzletek forgalma mind a nyers, mind a naptárhatástól megtisztított adat szerint az előző évi 6,7 százalék után.

Hangsúlyozta: a kiskereskedelmi forgalom többéves növekedése 2019 áprilisa és decembere között teljesedett ki, amikor kilenc hónapon keresztül 1000 milliárd forint fölött volt.

A durván 1000 milliárd forintos havi kiskereskedelmi átlagforgalmat tovább növelte az ünnepi vásárlás, így decemberben 1250 milliárd forintot költöttek az emberek, ezzel az éves forgalom - jóval meghaladva az elmúlt évek forgalmát - átlépte a 12 ezer milliárd forintot.

Az ITM szerdán az MTI-vel közölte, hogy több mint 43 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom 2010 januárjához képest, ezzel Magyarország a régiós élmezőnyben foglal helyet, és közel háromszorosan múlja felül az Európai Unió átlagos teljesítménynövekedését.

A közlemény szerint a foglalkoztatás bővülésével, a növekvő bérekkel a kiskereskedelmi forgalomban is további emelkedés várható. 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!