2023. 12. 11. Hétfő Árpád napja
Jelenleg a TV-ben:

Az olasz futball magyar mesterei

Következik:

Híradó 12:00

Gazdaság

Háromszáz gyógyszer ára lesz olcsóbb

Október elsejétől csaknem ötszáz gyógyszernek változik az ára. Száznyolcvan készítmény drágul, átlagosan 3,6 százalékkal, több mint háromszáz azonban olcsóbb lett. A vérnyomáscsökkentőkért, a koleszterinszint-csökkentőkért és az antibiotikumokért átlagosan 10 százalékkal kell kevesebbet fizetni a gyógyszertárakban.

A patikusok szerint sokan a megszokott gyógyszert keresik és akkor váltanak egy olcsóbbra, ha a két termék ára között jelentős a differencia. „Úgy érzem, ez nem volt jelentős árváltozás. Belenézegettem egy kicsit a listákba, hogy mennyi, hát 150-200 tételt néztem végig úgy, kutyafuttában, abból körülbelül 30 gyógyszer volt, aminek 100 forintnál nagyobb árváltozása volt, a többi 100 forint alatti árváltozás volt” – mondta Gaál Emese gyógyszerész.

Minden olyan esetben, amikor egy gyógyszerért többet kellene fizetnie a betegnek, van generikus, vagyis ugyanolyan hatóanyagot tartalmazó, viszont olcsóbb készítmény. A kezelőorvost és a gyógyszerészt is törvény kötelezi arra, hogy erről tájékoztassa a pácienst. „Egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel, és erre van egy kimutatás is, hiszen a gyógyszertárak kapnak kompenzációt a kiesett árréstömeg után. Amikor elkezdődött ez a generikus helyettesítési program, akkor tulajdonképpen a helyettesítések aránya 15 és 20 százalék között volt valahol, jelen pillanatban viszont a 60 százalékot is eléri már” – mondta Sándor Csaba, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke.

A gyógyszerek ára a vaklicitnek nevezett árverseny miatt változott. A gyártóknak úgy kell árajánlatot adni egy-egy gyógyszerre, hogy nem tudják, hogy a konkurencia milyen árral pályázott. „Félévente versenyt hirdetünk azok között a gyógyszerek között, amik ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, csak más dobozban, más kiegészítőkkel együtt vannak becsomagolva. Ennek az árversenynek az eredményét láthatjuk most, október elsejétől is. Ezek a versenyző termékek zömében a vérnyomáscsökkentők, a koleszterinszint-csökkentők, tehát azok között a gyógyszerek között vannak, amit a lehető legtöbben szednek, amit nagyon sok beteg, nagyon sok rászoruló használ” – mondta Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezetője.


A vaklicit 2011-es bevezetése óta a betegek által fizetett térítési díjak három év alatt 12,5 milliárd forinttal csökkentek, vagyis ennyi pénz maradt a pénztárcákban. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár körülbelül 35 milliárd forintot takarított meg, ebből a pénzből pedig új terápiás gyógymódokat vezettek be az egészségügyben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!