2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Napi aktuális 05:00

Gazdaság

Hamarosan indul a nagy roham

Többszörösére nőtt a cégbíróságok forgalma ezekben a hetekben. Február elsejéig ugyanis valamennyi Magyarországon bejegyzett társas vállalkozásnak frissítenie kell bizonyos adatait. Erre már tavaly március óta lehetőségük van, de nagy részük az utolsó pillanatra hagyta az ügyintézést.

A kötelező társasági szerződésmódosítás csak Baranyában több mint tízezer vállalkozást érint, országosan pedig több százezret. A cégbíróságok forgalma emiatt jelentősen megnövekedett. „A cégbíróságunkon a havi ügyintézés átlaga ezer cégügy volt korábban. Most január hónapban az eddigi ügyérkezésünk 2125 bejegyzés és változásbejegyzési kérelem. A tegnap érkezett változásbejegyzési cégügyünk száma például 445 ügy volt” – nyilatkozta Zámbó Ágnes, a Pécsi Törvényszék kollégiumvezető-helyettese.


A bejelentésnek tartalmaznia kell a cég székhelyét, a tisztségviselők személyes adatait és adószámát. A módosítást 2012 márciusa óta meg lehet tenni, de a vállalkozások nagy része ezt az utolsó pillanatra hagyta. „Valószínűleg a cégek ebben a válságos helyzetben talán mással vannak elfoglalva, mint azzal, hogy a társasági szerződésüket vizsgálják” – szögezte le Bíró Zoltán adószakértő.

Az adatközlés illetékmentes, de csak ügyvéd teheti meg, aki a munkájáért térítést kér. Ennek összege 15 és 50 ezer forint között van. Aki az adatszolgáltatásnak határidőig nem tesz eleget, bírságra számíthat. „Azok a cégek, akik 2013. február 1. napjáig nem teszik meg a kötelező adatbejelentést a cégbírósághoz, várhatóan 50 ezertől 900 ezer forint bírságra számíthatnak az adóhatóság részéről, éves árbevételtől függően” – mondta Tunyoghy Szabolcs ügyvéd.

Az intézkedés célja, hogy kiszűrje azokat a cégeket, amelyek ugyan a nyilvántartásban szerepelnek, a valóságban azonban nem léteznek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!