2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Gazdaság

Háborognak a tejtermelők: rontja a magyar piacot az importtej

Rontja a magyar piacot az ultrapasztőrözött tej importja – a gazdák szerint. Hiába drágább Németországban, Szlovákiában vagy Lengyelországban a nyers tej, a külföldi árut olcsóbban kínálja több magyarországi kereskedő. A gazdálkodók múlt héten országszerte több helyen is tiltakoztak az ellen, hogy a piacról kiszorítják a hazai tejet.

A feldolgozók az árcsökkentést a visszaeső hazai kereslettel magyarázzák. Azokban az üzemekben, ahol hónapokig elálló, tartós, úgynevezett UHT tejet is gyártanak, nagyobb készletek halmozódtak fel. „A tejtermelés szintje emelkedett, és ennek a belföldi kivezetése elég nehéz. Az exportra értékesített nyers tejek, amelyek közvetlen a farmról vagy feldolgozónál, ha megmaradt, elvisznek, ennek az ára 30 cent alá esett be, ami már a termelők számára nagyon nehezen tolerálható, elfogadható szint” – mondta egy tejtermelő.

A hazai termelőknek az importtej komoly konkurenciát jelent. Hiába drágább Németországban, Szlovákiában vagy Lengyelországban a nyers tej, a külföldi árut olcsóbban kínálja több magyarországi kereskedő. „Ez ugyanaz az eset lesz, mint a devizahiteleseknél, csak az olcsóságot figyeli, és nem látja a kockázatot. Ha beáramlik a magyar piacra dömpingáron a nagy mennyiségű importtej – ez elsősorban UHT tej –, tönkreteszi a piacot, a termelők nem tudják értékesíteni a tejet, és ha nem tudják értékesíteni a tejet, be fognak zárni, tönkremennek, felszámolják a tehenészetet” – mondta Szinyákovics Pál, a Magyar Tej Kft. ügyvezetője.

A termelők már tiltakoznak az olcsó import ellen, a hét elején tejet és trágyát öntöttek néhány hazai áruházlánc elé. Az agrárgazdasági államtitkár azt mondja, hogy több kereskedő is diszkriminatív árképzést alkalmaz, vagyis eltérő árrést használ a hazai és a külföldi tejnél. „A minisztérium a Tej Terméktanáccsal és szakmaközi szervezettel régóta együttműködik. Ebben a szakmaközi szervezetben a termelőkön kívül ott vannak a feldolgozók és az élelmiszerláncok egy része is. Most azok az élelmiszerláncok, amelyek nem tagjai a szervezetnek, náluk volt tapasztalható a magas importtejarány, ők azt a munkát veszélyeztetik, ami évek óta folyik Magyarországon a tejtermelők érdekeiben, hogy az importtejet lehetőség szerint visszaszorítsuk” – nyilatkozta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára.


Az elmúlt években ugyanis több mint 40 százalékkal esett vissza az import, miközben a hazai tej forgalma 10 százalékkal nőtt a gazdák szerint. Hiába drágább Németországban, Szlovákiában vagy Lengyelországban a nyers tej, a külföldi árut olcsóbban kínálja több magyarországi kereskedő. A gazdálkodók múlt héten országszerte több helyen is tiltakoztak az ellen, hogy a piacról kiszorítják a hazai tejet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!