2020. május 31.,
vasárnap, Angéla, Petronella napja

Győrffy Balázs: Az élelmiszerbiztonság mindenkinek az érdeke

Hír TV

2019. március 4., hétfő 20:49, frissítve: hétfő 20:50

Veszélybe kerülhetnek a magyar gazdák. Napvilágot látott egy EU-s terv, amely lecsökkentené a közös agrárpolitikából a kelet-európai gazdáknak járó támogatás összegét. Az ECHO TV Napi aktuális című műsorában Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta: az európai porondon a magyar mezőgazdaság az elmúlt nyolc évben minden egyes esztendőben a három legdinamikusabban fejlődő agrárgazdaság egyike volt, ezt a fejlődési pályát törheti meg ez a fajta „eszetlen gondolkodás”.

Győrffy Balázs közölte, az egész uniós költségvetésen belül arányát tekintve a közös agrárpolitika folyamatosan veszíti a korábbi pozícióját. Korábban előkerült, hogy a források egy részét átcsoportosítanák, új felhasználási módot tennének lehetővé: a migrációs költségek a közös agrárpolitikából történő finanszírozását. Ez, a gazdálkodók ellenállása végett lekerült a napirendről.

Hozzátette: most, a 2021-ben induló 7 éves ciklus tervezésénél egy külön büdzsét szántak erre a célra. „Nagyságrendileg 20-25 százalékkal csökkentenék a közös agrárpolitikának a költségvetési számait, és ez lenne a fedezete annak, amit a migrációs költségek fedezésére szánnának” – fogalmazott.

Győrffy Balázs szerint abban az esetben, ha a javaslatot elfogadják, annak következményeként az élelmiszerek ára növekedhet, vagy olcsóbb, de nem azonos élelmiszerbiztonsági szintet képviselő EU-n kívüli import termékekkel tölthetik fel a boltok polcait.

(Forrás: ECHO TV)