2024. 10. 10. Csütörtök Gedeon napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Gazdaság

GVH: a súlyos kartellezést megerősítette a bíróság, a Nitrogénművek nem bújhat ki a felelősség alól

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához fordul a Nitorgénművek Zrt. kartellügyében, meggyőződéssel kitartva a versenytanács eredeti határozata mellett, amelynek megállapításait a súlyos kartellezésről megerősítette a Fővárosi Törvényszék - közölte a GVH .

  • GVH: a súlyos kartellezést megerősítette a bíróság, a Nitrogénművek nem bújhat ki a felelősség alól

A versenyhatóság közleményében felidézi, hogy 2021 októberében lezárult vizsgálatában a GVH feltárta, hogy a Nitrogénművek Vegyipari Zrt., illetve a vele egy vállalkozáscsoportba tartozó műtrágyagyártó és -forgalmazó vállalkozások jogsértő módon meghatározták viszonteladóik számára a termékeik végfelhasználói árait, sőt azt is, hogy mely vevők felé értékesíthetik tovább ezeket. A cégcsoport emellett - a külföldről történő beszerzés korlátozása érdekében - jelentős évi minimum vásárlásmennyiséget, illetve kizárólagosságot írt elő viszonteladóinak.

A versenyfelügyeleti eljárásban összesen 11 hazai cég volt érintett, közülük kettő vétlennek bizonyult, így velük szemben a GVH megszüntette az eljárást.

A kartellező kilenc vállalkozás közül több elismerte a jogsértést, és együttműködött a versenyhatósággal. Az információk részletes értékelése és az összes körülmény mérlegelése alapján

a GVH Versenytanácsa összesen 14,1 milliárd forintos pénzbírságot rótt ki a Nitrogénművek cégcsoportjának hat érintett vállalkozására, illetve a Hőgyészi Agrokémiai Kft.-re és a Cargill Magyarország Zrt.-re - emlékeztetnek.

A közlemény szerint a kiszabott bírságot az érintett cégek egy része befizette. A műtrágyakartell központi szereplője, a Nitrogénművek Zrt. ugyanakkor azonnali jogvédelem iránti kérelemmel élt, amelynek a bíróság helyt adott, ez pedig a közigazgatási per jogerős befejezéséig mentesítette a vállalkozást a 11 milliárd forintos bírság teljeskörű befizetésének kötelezettsége alól.

A GVH határozatát megtámadó jogorvoslati eljárásban a Fővárosi Törvényszék 2024. október 3-án döntött. Ítéletében részben helyt adott a Nitrogénművek Zrt. keresetének, ugyanakkor a legsúlyosabb jogsértések (árrögzítés, piacfelosztás) tekintetében megerősítette a nemzeti versenyhatóság eredeti döntését - emeli ki közleményében a GVH.

A versenyhivatal hangsúlyozza: felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához fordul, ugyanis szilárd meggyőződéssel kitart a GVH Versenytanácsának eredeti határozata mellett. Ez egyben azt jelenti - teszik hozzá -, hogy a GVH-nak az eddig már befizetett bírság visszafizetéséről sem kell intézkednie, így az a per végérvényes lezárultáig marad a központi költségvetés bírság számláján.

Közleményében a hatóság rámutat:

az árak rögzítését, a piac felosztását célzó tiltott megállapodások - vagyis a kartellek - a legsúlyosabb versenykorlátozásnak számítanak, mivel jelentős társadalmi károkat okozhatnak.

Kifejtik: a műtrágyakartell esetében a forgalmazói árverseny visszaszorítása miatt a hazai gazdák a jogsértés időtartama alatt - a tiszta versenyhelyzetben érvényesülő árhoz képest - magasabb árakkal szembesülhettek, vagyis a cég kárt okozott a magyar gazdáknak. Mivel a műtrágya a mezőgazdaságban a szántóföldi tápanyag-utánpótlása szempontjából meghatározó jelentőségű, a jogsértés hatásai a termelők költségeinek növelésével tovább gyűrűzhettek az élelmiszerpiacra, potenciálisan károsítva ezzel a magyar fogyasztókat is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!