2024. 10. 03. Csütörtök Helga napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:55

Gazdaság

Gulyás Gergely: Ezer euró lehet a minimálbér 2028-ra

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a geszti kihelyezett kormányülést követő kormányinfón bejelentette, hogy további gazdaságot támogató lépésekről tárgyalt a kormány. A kabinet erőteljes bérkiáramlást szeretne a következő években is, ezért a minimálbér jelentősen emelkedhet jövőre és azt követően is.

  • Gulyás Gergely: Ezer euró lehet a minimálbér 2028-ra

"Teljesen reális, hogy Magyarországon 2028-ra minimálbér ezer euró legyen" – ezt mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kihelyezett, háromnapos kormányülést követő kormányinfón, Geszten, ahol az eddig ismert gazdaságpolitikai lépéseken felül további intézkedésekről tárgyalt meg a kabinet.

A kormányülésen napirendek voltak a béremelések is. Hangsúlyozta Gulyás, azt szeretnék továbbra is, ha a munkaadók és a szakszervezetek több éves bérmegállapodást kötnének, ami lehetővé tenné a nagy arányú minimálbér és garantált bérminimum-emelést, valamint ezek hatásaként az átlagbér gyors emelését.  

Korábban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszélt először arról, hogy 2028-ra elérheti az ezer eurót a hazai minimálbér. Az uniós minimálbérről szóló irányelvnek megfelelően 2027-re a hazai minimálbérnek fel kell zárkóznia a rendszeres bruttó keresetek 50 százalékára.

Ez úgy történhet meg, hogy egy hároméves bérmegállapodással 11-12 százalékkal emelkedne évente a minimálbér.

Ahogy korábban megírtuk, idén már nyáron elindultak a minimálbér-tárgyalások, ennek oka, hogy november 15-ig pontosan ki dolgozniuk a szociális partnereknek az uniós minimálbérről szóló irányelv hazai gyakorlatba történő átültetésének lépéseit. A készülő megállapodás terve ugyan még formálódik, és számos pont tisztázásra vár, de az már most látszik, hogy csak a 2016-os hatéves bérmegállapodás lesz hozzá mérhető. Annál is inkább, mert rendszerszintű változtatásokra lehet számítani, ha a munkaadók és szakszervezetek megegyeznek a garantált bérminimum megszüntetéséről. 

Ha január elsejével valóban 12 százalékkal emelkedne a minimálbér, akkor 2025-től akár elérhetné a bruttó 300 ezer forintot.

Forrás: Világgazdaság

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!