2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Gondolná, mi használja a legtöbb áramot az otthonában? A készülékek, amelyekre figyelni kell

Fogyasztóvédelmi, kereskedelmi szakértők mérések kimutatták, mely készülékek a legnagyobb háztartási villamosenergia-felhasználók. Majd adtak néhány tanácsot arra vonatkozóan, hogyan lehet ezeket a lehető leghatékonyabban használni az eszközöket az energiaszámla csökkentése érdekében - írja a Világgazdaság. 

  • Gondolná, mi használja a legtöbb áramot az otthonában? A készülékek, amelyekre figyelni kell

A mosógépek, mosogatógépek és szárítógépek a tipikus energiaszámlák 14 százalékát teszik ki, ezzel a lista első helyén állnak. A fogyasztásukat főként az általuk használt víz felmelegítéséhez szükséges energia növeli meg.

Az alacsonyabb hőmérsékletű ruhamosó program választása segíthet csökkenteni az energiafogyasztást, és próbáljuk meg elkerülni a fél adag mosását, hogy vizet takarítsunk meg.

Ugyanez vonatkozik a mosogatógépre is. A szakértők ebben az esetben azt tanácsolják a fogyasztóknak, hogy használják az Eco beállítást, ha van ilyen, az elindításhoz pedig próbálják meg megvárni, amíg megtelik a gép.

Hideg háztartási készülékek energiafogyasztása

A hűtőszekrények és fagyasztók szintén az átlagos háztartás energiaszámlájának 13 százalékát teszik ki. Mivel ezeknek a készülékeknek folyamatosan bekapcsolva kell maradniuk, így folyamatosan áramot vesznek fel az állandó hőmérséklet fenntartása érdekében. Otthonunkban is a leghosszabb élettartamú készülékek közé tartoznak. A tipikus hűtőszekrény-fagyasztó élettartama 17 év.

Éppen emiatt érdemes alaposan megfontolni hideg készülék vásárolásakor, hogy mennyire energiahatékony berendezést válasszunk. Vagyis egyezzünk ki a legkisebbel, amely megfelel az igényeinknek, továbbá a legmagasabb besorolásúval, amelyet megengedhetünk magunknak – szól a fogyasztóvédők jó tanácsa. 

Egy hűtőszekrény fagyasztó 156 és 275 kWh közötti teljesítményt tud felhasználni évente. Míg a szárítógépek például 259 és 636 kWh között fogyasztanak, attól függően, hogy milyen típusúak.

A Világgazdaság teljes cikke IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!