2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Svenk 23:00

Gazdaság

Gondolná, mi használja a legtöbb áramot az otthonában? A készülékek, amelyekre figyelni kell

Fogyasztóvédelmi, kereskedelmi szakértők mérések kimutatták, mely készülékek a legnagyobb háztartási villamosenergia-felhasználók. Majd adtak néhány tanácsot arra vonatkozóan, hogyan lehet ezeket a lehető leghatékonyabban használni az eszközöket az energiaszámla csökkentése érdekében - írja a Világgazdaság. 

  • Gondolná, mi használja a legtöbb áramot az otthonában? A készülékek, amelyekre figyelni kell

A mosógépek, mosogatógépek és szárítógépek a tipikus energiaszámlák 14 százalékát teszik ki, ezzel a lista első helyén állnak. A fogyasztásukat főként az általuk használt víz felmelegítéséhez szükséges energia növeli meg.

Az alacsonyabb hőmérsékletű ruhamosó program választása segíthet csökkenteni az energiafogyasztást, és próbáljuk meg elkerülni a fél adag mosását, hogy vizet takarítsunk meg.

Ugyanez vonatkozik a mosogatógépre is. A szakértők ebben az esetben azt tanácsolják a fogyasztóknak, hogy használják az Eco beállítást, ha van ilyen, az elindításhoz pedig próbálják meg megvárni, amíg megtelik a gép.

Hideg háztartási készülékek energiafogyasztása

A hűtőszekrények és fagyasztók szintén az átlagos háztartás energiaszámlájának 13 százalékát teszik ki. Mivel ezeknek a készülékeknek folyamatosan bekapcsolva kell maradniuk, így folyamatosan áramot vesznek fel az állandó hőmérséklet fenntartása érdekében. Otthonunkban is a leghosszabb élettartamú készülékek közé tartoznak. A tipikus hűtőszekrény-fagyasztó élettartama 17 év.

Éppen emiatt érdemes alaposan megfontolni hideg készülék vásárolásakor, hogy mennyire energiahatékony berendezést válasszunk. Vagyis egyezzünk ki a legkisebbel, amely megfelel az igényeinknek, továbbá a legmagasabb besorolásúval, amelyet megengedhetünk magunknak – szól a fogyasztóvédők jó tanácsa. 

Egy hűtőszekrény fagyasztó 156 és 275 kWh közötti teljesítményt tud felhasználni évente. Míg a szárítógépek például 259 és 636 kWh között fogyasztanak, attól függően, hogy milyen típusúak.

A Világgazdaság teljes cikke IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!