2020. július 16.,
csütörtök, Valter napja

Fürjes Balázs: Új városfejlesztési program indul Budapesten

Hír TV

2020. május 27., szerda 11:06

A kormány elfogadta a városi otthonteremtési programot, amellyel az új, megfizethető árú ingatlanok építése és a rozsdaövezetek lebontása a célja – számolt be Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Mint mondta, a kormány az önkormányzatokkal egyeztetve jogszabályokkal állapítja meg a barnamezős területeket, itt az építési szabályok biztosítani fogják az építkezések gyorsabb lebonyolítását. Hozzátette,

szeretnék lehetővé tenni, hogy az itt épült új lakásoknak az áfája az általános 27 százalék helyett 5 százalék legyen.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter feladatul kapta, hogy kezdje meg a barnamezős beruházások többezer hektáros területének megtervezését. A kormány több kihívásra szeretne választ adni: legyenek új, jó minőségű otthonok a városban, újuljanak meg a rozsdaövezetek és kapcsolódjanak be a városi életbe, a harmadik pedig a gazdaság újraindulása, az építőipar megerősítése – ismertette Fürjes Balázs.

A második kihívás a lepusztult rozsdaövezetek bekapcsolása a város életébe. Fürjes Balázs elmondta, szemléletváltásra van szükség, a rozsdaövezetekre, mint aranytartalékokra kell gondolni. Az államtitkár ismertette,

a rozsdaövezetek olyan területek, amelyek a városok szélén helyezkednek el, az városok növekedésével azonban átmeneti zónákká váltak.

Ipari tevékenységet végeztek ezeken a helyeken, közlekedési létesítmények vagy nagy raktárak, esetleg régi lakóházak voltak.

Tevékenységük beszüntetése óta azonban ezek az épületek rendezetlenek, gondozatlanok, esetleg szennyezett, de jó közlekedési elhelyezkedésűek. Ha alkalmassá teszik a fejlesztésre ezeket a területeket, lakások, parkok, pihenő, szabadidős területté alakíthatók. Az államtitkár jelezte, nem prémium zöldterületi lakások épülnek majd, hanem megfizethető árú lakások.

Cél a beruházások ösztönzése.

Most olyan szabályozókat, ösztönzőket fogadnak el, amelyek közpénz felhasználása nélkül élénkítik és ösztönzik a magánvállalkozásokat és beruházásokat.

A legfontosabb feladat most törvényben létrehozni a városi barnamezős területek fogalmát.

Az államtitkár jelezte, kérni fogják az Országgyűlést, hogy jogszabályban szólítsa fel az érintetteket, hogy az önkormányzatokkal együtt mérjék fel a rozsdaövezeteket, az áfatörvény módosításával az itt épülő lakások adója 27 százalék helyet 5 százalékra mérséklődjön és maradjon meg ezen lakások áfamentessége. Egyszerűbb szabályokra, gyorsabb beruházásokra, gyorsabb folyamatokra van szükség – zárta az államtitkár.

Teljes beszámoló:

 

Hír TV / Magyar Nemzet