2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Gazdaság

Forgalomba került az új tízezres

Forgalomba került az új tízezer forintos bankjegy. Ez a leggyakoribb papírpénz Magyarországon, nyáron 112 millió darab volt belőle forgalomban. Az új bankjegyekkel párhuzamosan egy ideig a régi tízezres is forgalomban marad. A Magyar Nemzeti Bank csak később dönt a kivonásáról. A jegybank 2018-ig valamennyi címletet megújítja, jövőre az új húszezressel folytatódik a bankjegyreform.

Az új tízezres bankjegyen továbbra is Szent István király portréja látható, a hátoldalán pedig Esztergom látképe, megváltozott viszont a színe. A Magyar Nemzeti Bank szeptemberben jelentette be a forgalomban lévő bankjegyek megújítását. „2018 végére a teljes sorozat megújul. Fontosnak tartom kiemelni, hogy kizárólag a jelenleg forgalomban lévő bankjegysorozatunk újul meg, vagyis a jelenlegitől eltérő címletérték kibocsátása nem szerepel a Magyar Nemzeti Bank pénzkibocsátási tervei közt” – mondta Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke.

Az új bankjegy számos olyan látható és nem látható biztonsági elemmel rendelkezik, ami szinte lehetetlenné teszi a hamisítását. „Ez a biztonsági elem egy úgynevezett rejtett kép, ami magáért beszél, tehát ránézésre semmit nem látunk. Ha fölemeljük a bankjegyet és szemmagasság alatt tartva síkban elforgatjuk egy kicsit, akkor a látszólag üres mezőben egy H betű fog előtűnni” – mondta Pataki Tibor, az MNB készpénz-logisztikai igazgatója.

A bankjegyen olyan jól ismert biztonsági elemekkel találkozunk, mint a vízjel, a biztonsági szál és a hologramfólia. Újdonság az előlap közepén található ábra, ami a pénz mozgatásakor váltogatja a színét. A bankjegyen UV-fény alatt további színes ábrák jelennek meg. „Az egyik örök indok, amikor egy bankjegyhez a nemzeti bank hozzányúl, a hamisítás elleni védelem fokozása. De emellett az utóbbi tíz évben legalább ugyanilyen egyenértékű szemponttá vált az, hogy a bankjegyeknek a különböző automaták és bankjegykezelő gépek jelentette megváltozott készpénzforgalmi környezet igényeit is ki kell tudniuk elégíteni” – tette hozzá Pataki Tibor.

Az új bankjegyek fokozatosan kerülnek forgalomba, elsőként a bankjegykiadó automatákat töltik fel, de a decemberi nyugdíjakat is már ezzel fizetik ki. A régi tízezresek is még egy ideig forgalomban maradnak, a kivonásuk időpontjáról később döntenek, így a cserével kapcsolatban a lakosságnak nincs semmi tennivalója.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!