2023. 12. 08. Péntek Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

Gazdaság

Fontos lenne a Revolut magyarországi leánybankká válása

Üdvözli az innovatív pénzügyi megoldásokat a Magyar Nemzeti Bank, ám csakis a fogyasztóvédelmi szempontok maradéktalan figyelembevétele mellett. Az MNB szerint ha a Revolut Bank fiókteleppé válna itthon, az erősítené a hazai fogyasztóvédelmi felügyeleti hatáskört. Az egymilliós magyarországi felhasználói kör a Revolut második legnagyobb régiós piacát jelenti.

  • Fontos lenne a Revolut magyarországi leánybankká válása

– Különösen fontos lenne, hogy a Revolut Bank a továbbiakban itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel, kellő tőkeerővel, a Magyar Nemzeti Bank felügyelete alatt végezze tevékenységét. Mégpedig azért, mert szaporodnak a csalási esetek a pénzügyi szektor lakossági ügyfelei ellen, valamint bővül a társaság hazai felhasználói félköre – közölte a jegybank a távirati irodával.

A Revolut Bank Magyarországon jelenleg a litván jegybank felügyelete és az ottani betétbiztosító garanciája mellett működik. Azaz nem fióktelepként vagy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyelete alatt álló önálló itthoni leánybankként. Csalásos, elszámolási vagy egyéb fogyasztói jogvita esetén az ügyfelek itthoni, magyar nyelvű – telefonos, személyes – ügyfélszolgálat helyett csak nehézkesen, litván vagy angol nyelven írásban próbálhatják meg panaszukat bejelenteni a Revolut Banknak. Határon átnyúló intézmény esetén a hazai pénzügyi felügyeletet „fogadó országként” csak rendkívül korlátozott fogyasztóvédelmi jogosítványok illetik meg. Ha a Revolut Bank fiókteleppé válna itthon, az erősítené a hazai fogyasztóvédelmi felügyeleti hatáskört. Többek közt lehetőséget biztosítana az érintetteknek arra, hogy magyar nyelvű kérelmük alapján indulhasson meg itthon a fogyasztóvédelmi eljárás. A magyar felügyelet emellett folyamatos fogyasztóvédelmi ellenőrzést végezhetne a banknál, melyet ennek során adatok benyújtására is kötelezhetne – hívta fel a figyelmet az MNB közleménye.

Sajtóhírek szerint az itthon határon átnyúló intézményként elektronikus pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó litván Revolut Bank UAB Kelet-Közép-Európában mintegy tízmillió ügyféllel rendelkezik. Ezen belül az egymilliós magyarországi felhasználó a hitelintézet második legnagyobb régiós piacát jelenti, Budapest pedig 365 ezer ügyféllel a régiós városok rangsorában a harmadik helyet foglalja el. 

További információk szerint a litván leányvállalat tulajdonosa, a londoni székhelyű Revolut Ltd. nem rendelkezik a 2022. évre vonatkozó auditált éves beszámolóval. Az anyavállalat ugyan idén márciusban közzétette a 2021-es pénzügyi beszámolóját, ám könyvvizsgálója szerint annak bevételi oldalán lényegi tárgyi tévedések szerepelnek – olvasható a jegybank közleményében.

A Magyar Nemzeti Bank a fentieken túl egyúttal hangsúlyozta: üdvözli az innovatív pénzügyi megoldásokat, ám csakis a fogyasztóvédelmi szempontok maradéktalan figyelembevétele mellett. – Az innovációk erősítik a piaci versenyt a hazai pénzügyi szektorban. Ösztönzik az intézményi fejlesztéseket, a költséghatékonyabb működést és a nagyobb ügyfélélményt biztosító pénzügyi szolgáltatások kialakítását. Mindez azonban semmilyen formában sem csökkentheti a magyar ügyfelek pénzügyi biztonságát – emelte ki az MNB.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!