2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Fontos határidő jár le éjfélkor

A vendéglátás és szabadidő ágazatban működő vállalkozások mellett a szálláshely-szolgáltatók és az utazásszervezők is mentesülnek január végéig a munkáltatói adóterhek megfizetése alól, de ezt igényelni kell, a novemberi adómentességre szóló igényt szombat éjfélig nyújthatják be a vállalkozások a szokásos járulékbevallásban - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

  • Fontos határidő jár le éjfélkor

Csaknem 140 ezer dolgozó munkáját mentheti meg a munkáltatói adóterhek három havi elengedése. Az adókönnyítő intézkedés több mint 16 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál - hangsúlyozta Izer Norbert.

Az adómentesség igénylése egyszerű, elég a havi adó- és járulékbevallásban az e célra kialakított mezőket bejelölni. A novemberről szóló bevallás határideje pedig december 12.

- mondta az államtitkár.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy

novemberre az adómentesség jár a vendéglátás és szabadidő ágazatban tevékenykedő vállalkozásokon túl a szálláshely-szolgáltatóknak és az utazásszervezőknek is.

Az államtitkár felidézte, a kormány a héten, az ágazati szereplőkkel folytatott egyeztetést követően döntött arról, hogy az ezekben az ágazatokban működő vállalkozások nem csak a novemberi munkáltatói adóterhek alól mentesülnek, de a decemberi és a 2021 januári alól is. E cégeknek nem kell megfizetniük e hónapokra a munkavállalók utáni szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulás arányos összegét, valamint a személyi jellegű kifizetések után a kivát - tette hozzá.

A koronavírus-járvány elleni küzdelemben az emberek életének és egészségének védelme mellett fontos az is, hogy a korlátozásokkal leginkább érintett ágazatokat, az ott dolgozók munkáját megvédve gondoskodjon a kormány arról is, hogy megkapják a munkavállalók a fizetésüket

- hangsúlyozta Izer Norbert.

A veszélyhelyzetre specializált adómentesség igénybevételének három feltételéből kettő ehhez igazodva az, hogy a cég a kedvezménnyel érintett három hónapban nem szünteti meg felmondással dolgozója munkajogviszonyát és a vele novemberben már munkaviszonyban álló munkavállaló bérét is kifizeti. Minden egyes megvédett álláshely számít - szögezte le az államtitkár, hozzátéve, hogy éppen ezért az adómentesség feltételeit nem vállalkozásonként, hanem munkavállalónként kell vizsgálni.

A harmadik feltétel, hogy az adómentességet azok a vállalkozások vehetik igénybe, amelyek 2020. május 10. és november 10. között bevételük legalább 30 százalékát vendéglátásból, sportból, szabadidős, művészeti, szálláshely-szolgáltatási, vagy utazásszervezési tevékenységből szerezték - magyarázta Izer Norbert.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!