2020. október 29.,
csütörtök, Nárcisz napja

Fontos adóbevallási határidő közeledik

Hír TV

2019. március 6., szerda 15:29, frissítve: szerda 15:33

Fontos adóbevallási határidő közeledik – hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője. Kis Péter András úgy fogalmazott: minden adófizetőnek lényeges időszak március közepe.

Az adóhivatal idén nagyjából ötmillió magánszemélynek készít személyijövedelemadó-bevallási tervezetet, a saját, névre szóló dokumentumát március 15-től bárki megnézheti az interneten – ehhez azonban szükség van ügyfélkapus hozzáférésre. – Annak sem kell kétségbe esnie, akinek nincs az ügyfélkapus belépéshez szükséges kódja – jegyezte meg a szóvivő –, az érintettek ugyanis megkérhetik a NAV-ot arra, hogy postán küldje ki címükre az iratot.

– A kérelmet ­március 18. éjfélig lehet előterjeszteni, mégpedig több formában – mondta Kis Péter András. A szóvivő szerint a korábbi évekhez hasonlóan a legnépszerűbb megoldás idén is az SMS lehet. A telefonos szöveges üzenetben az SZJA rövidítés és egy szóköz után meg kell adni az adóazonosító jelet, majd egy újabb szóköz után be kell ütni – minden számot egybeírva – a születési dátumot, az évszám, a hónap és a nap feltüntetésével, utóbbiakat két-két számjeggyel. Pontot nem kell a számok közé tenni. Az SMS-eket a +36-30-344-4304-es telefonszámra várja a hivatal. A postázási kérelem emellett előterjeszthető a NAV honlapján megtalálható elektronikus űrlapon, vagy az erre rendszeresített, BEVTERVK jelzésű formanyomtatványon, továbbá a hatóság telefonos tájékoztató rendszerein keresztül.

Az adófizetők persze felkereshetik a NAV ügyfélszolgálatait is, miként levelet is írhatnak – utóbbinál csak az a követelmény, az érintett feltüntesse adóazonosító jelét és születési dátumát. – Lényeges tudnivaló, hogy az szja-bevallás tervezetének postázását csak azok kérhetik, akiket a jogszabály nem kötelez elektronikus kapcsolattartásra. Emiatt pél­dául az egyéni vállalkozóknál nem jöhet szóba a papíralapú levelezés – mondta a szóvivő. Hozzátette ugyanakkor, hogy az sem jelent különösebb problémát, ha valaki nem terjeszti elő időben kérelmét, március 18-a után is bármely NAV-kirendeltségen elkérhető a bevallási tervezet.

A teljes cikket a Magyar Nemzetben olvashatják.