2022. 08. 11. Csütörtök Zsuzsanna, Tiborc napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 20:30

Gazdaság

Fokozottan felügyeli a versenyt a GVH

A Gazdasági Versenyhivatalnál a tipikus ügyek mellett erősödik egy előnyös stratégiai irány, miszerint a tetemes bírságokat a nagyobb cégek inkább munkahelyteremtő, értékadó programok megvalósításával váltják ki - mondta a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, Rigó Csaba a Magyar Nemzetnek adott, a lap hétfői számában megjelenő évértékelő interjúban.

  • Fokozottan felügyeli a versenyt a GVH

Eszerint ha az eljárás alá vont vállalkozás elismeri, hogy hibázott, és kompenzációt vállal a fogyasztók javára, akkor azt a versenytanács mérlegeli, aminek következtében bírságcsökkentés, bírságelengedés lehet az ügy vége - magyarázta az elnök. Rigó Csaba szerint ezzel az eljárással a magyar fogyasztók jobban járnak, mint az évekig húzódó perekkel.

Idézte egy kiskereskedelmi lánc ügyét, amelyben a kereskedő elismerte a vétségét, és az eljárás egy 407 millió forint értékű bírsághelyettesítő beruházás vállalásával ért véget a cég részéről, amit a versenyhivatal nyomon követ és utólag is számon kér. Egy másik kereskedelmi cégnél piaci erőfölénnyel való visszaélést állapítottak meg, a lánc azonban egy 1,7 milliárd forintos kompenzációs programot terjesztett a versenytanács elé, amit elfogadtak, ezzel elkerülhette a nagyon magas bírságot.

A szakember rámutatott: a versenytörvény írja elő a kötelezettségvállalás feltételeit, ahogy a bírság kiszabásának szükségességét is, amely visszatartja a vétkes vállalkozásokat az újabb jogsértéstől.

Rigó Csaba elmondta: a hivatal nem csupán a klasszikus versenyjogi, hanem a hétköznapi problémákra is reagál. Egyebek mellett vizsgálják a tisztességes gyakorlatok előírásainak betartását az internetes áruházakban és a hagyományos piacon, hogy megakadályozzák a vásárlókat megkárosító visszaéléseket. Leginkább a hirdetéseket ellenőrzik, azazhogy az egyes reklámok miképpen befolyásolják a vásárlók döntéseit.

Megjegyezte: ezeknek a vizsgálatoknak különösen nagy jelentőséget ad a világjárvány, mivel tavaly megjelentek olyan eszközök, termékek a magyar piacon, amelyek forgalmazása kiemelkedő volt, ilyenek voltak a maszkok és fertőtlenítők.

A 2020-as évet értékelve elmondta, az elnöki vezetés áprilisi átvétele után számos takarékossági, személyügyi, eljárásrendi és szervezetátalakítási intézkedés született azzal a szándékkal, hogy a veszélyeztetett fogyasztókra, az idősekre, a családokra odafigyelő nemzeti hivatalt építsenek ki.

Rigó Csaba beszámolója szerint minden tekintetben aktív volt a GVH: egyebek között csatlakozott az Antikorrupciós Kerekasztalhoz, továbbá megtakarított 150 millió forintot, ami a hivatal működési költségvetésének hat százalékát jelenti - ezt az elnök visszautalta a központi költségvetésbe.

Kiemelte azt is, hogy sikerült folyamatosan csökkenteni az úgynevezett ügyhátralékot, ma a hivatal eljárásainak 98 százaléka határidőre zárul.

Az elnök tájékoztatása szerint a Covid-19-járvány miatt kiugróan növekszik a panaszok száma, 2020-ban 30 százalékkal több esetet kezeltek, mint egy évvel korábban. A szakember úgy véli, ez összefügg azzal, hogy a magyar lakosság az európai átlaghoz képest is nagyobb százalékban tájékozódik a közösségi médiából.

Beszámolt arról, hogy tavaly számos rajtaütést, felderítést, házkutatást végzett a versenyhivatal, jelenleg is vannak folyamatban gigantikus kartellügyek. Példaként említette, hogy a múlt év végén a személyzeti tanácsadó piac kartelljét derítette föl a hatóság, ahol a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége a versenyt a belső szabályzatában korlátozta a tagjai körében. A 23 külföldi és hazai vállalkozást érintő versenyhivatali ügy egymilliárd forintos bírságolással zárult.

Rigó Csaba leszögezte: a GVH a jövőben is szigorúan fellép a kartellezés ellen, ezért nemrég frissítették az együttműködési megállapodást a Közbeszerzési Hatósággal, és folyamatban van a hasonló paktum megújítása a Miniszterelnökséggel.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

MNB: Globális gazdasági válság fenyeget

MNB: Globális gazdasági válság fenyeget

„Itt Európában még korai arról beszélni, hogy az inflációs hegymenetnek a végén járnánk” - ezt mondta a Nemzeti Bank alelnöke az Inforádió Aréna című műsorában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!