2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:10

Gazdaság

Fizetésemelés – kérjük, hogyan kérjük?

A fizetésemelés minden munkahelyen kényes, ugyanakkor fontos körülmény. Kérjük, merjük-e kérni, mennyit, mikor, hogyan?

  • Fizetésemelés – kérjük, hogyan kérjük?

Alapos indokok, átgondolt érvek 

Ha úgy érezzük, jelenlegi fizetésünk nem tükrözi megfelelően a munkánk értékét és a cégnél elért szakmai fejlődésünket, esetleg az időközben vállalt, nagyobb felelősséggel járó feladatokat, ha úgy tapasztaljuk, hogy más munkahelyen magasabb a bérszint azonos pozícióban, mi viszont nem szeretnénk munkahelyet váltani, akkor el kell gondolkodnunk azon, hogyan tudunk magasabb fizetést kérni magunknak.  

Fizetésemelés iránti igényünk megfogalmazása előtt azonban fontos alaposan felkészülni. Megfelelően kell kommunikálnunk feletteseink felé, miért érdemeljük meg a fizetésemelést, milyen hozzáadott értéket jelentünk a cég számára. Keressünk konkrét példákat a teljesítményünkről és elért eredményeinkről, emeljünk ki olyan projekteket, ahol kiemelkedően teljesítettünk és hozzájárultunk a vállalati célok eléréséhez. Vizsgáljuk meg, melyek azok a területek, ahol szakmai fejlődésen mentünk keresztül azóta, hogy az adott munkakörben kezdtünk dolgozni. Ha időközben munkakörünkön belül több felelősséget vállaltunk, vezetői vagy irányítói szerepkörbe léptünk, gyűjtsük össze ezeket a pozitív változásokat. Ha kaptunk elismerést, dicséretet a vezetőségtől vagy kollégáinktól, használjuk bátran  fizetésemelési kérésünk támogatására.  

 

Se túl keveset, se túl sokat 

Ha rászántuk magunkat arra, hogy a vezetőség elé állunk fizetésemelési kérésünkkel, elengedhetetlen, hogy átgondoljuk, mennyit is kérjünk. Ahhoz, hogy a legmegfelelőbb összeget célozzuk meg, számos szempontot figyelembe kell vennünk. Mindenképpen legyünk tisztában a szakterületünkön hasonló pozícióban dolgozók átlagfizetésével, vizsgáljunk erre vonatkozó felméréseket, statisztikákat. Az iparági átlagok alapján be tudjuk mutatni, hogy jelenlegi fizetésünk nem tükrözi piaci értékünket, támasszuk ezt alá konkrét adatokkal. Ha vállalatunk versenyképes a saját piacán, szerezzünk be információt arról, hogy a versenytársak mekkora fizetést kínálnak hasonló munkakörben. A felkészülésben segítségünkre lehet a Profession 2024-es bruttó-nettó jövedelem-kalkulátora is.  

Figyeljük a gazdasági és iparági körülményeket. Ha az iparágunkban átlagosan emelkedtek a bérek, ez jó alap lehet ahhoz, hogy vállalatunknak is alkalmazkodnia kellene ehhez. Mérlegeljük munkáltatónk pénzügyi helyzetét és erőforrásait. Ha a cég jól teljesít, akkor lesz lehetősége a bérek emelésére.  

Figyeljünk arra, hogy ne csak a vállalat szemszögéből közelítsük meg a fizetésemelést kérdését, saját személyes és pénzügyi céljainkat sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Tűzzünk ki személyes célokat és mérlegeljük, mekkora fizetésre van szükségünk mindennapi kiadásaink fedezéséhez, az elérni kívánt célok teljesítéséhez. 

 

Tudatosság és stratégia 

Fizetésemelési kérelmünk sikeressége érdekében fontos, hogy tudatosan és hatékonyan képviseljük álláspontunkat. Készüljünk fel a bértárgyalásra, konkretizáljuk az összeget, amit kérni szeretnénk és legyenek érveink, amikkel alátámaszthatjuk, miért érdemeljük ezt meg. A vezetőség felé kommunikáljuk kérésünket tárgyilagosan és professzionálisan. A kért összeg legyen reális, az iparágban elfogadott és maradjon a vállalat költségvetési keretein belül.   

Képek forrása: Profession.hu  

PR-cikk

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Észak-Korea szerint Amerikában rendszerszintű elnyomás van

Észak-Korea szerint Amerikában rendszerszintű elnyomás van

Észak-Korea szerint a világon az Egyesült Államokban a legrosszabb az emberi jogok helyzete, ahol rendszerszintű elnyomás van, etnikumok és vallások közötti konfrontáció zajlik – közölte az ázsiai ország külügyminisztériumi szóvivője, akinek szavait a KCNA észak-koreai hírügynökség idézte.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!