2020. február 27.,
csütörtök, Edina napja

Felminősítette hazánkat a Fitch

Hír TV

2019. február 22., péntek 22:35, frissítve: szombat 13:35

A Standard and Poor's után a Fitch Ratings is felminősítette a magyar adósbesorolást. Egy fokozattal, 3B-re javították a devizában és forintban fennálló hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek besorolását.

A nemzetközi hitelminősítő egyebek mellett a magyar külső adósságpozíció gyors javulásával indokolta a lépést. A pénzügyminiszter azt közölte: az államadósság 2020 végére 60% alá is kerülhet.

„A gazdaság növekedése, a csökkenő államadósság, a fegyelmezett költségvetési politika, a korlátozott infláció egy olyan egyensúlyi helyzetet hozott létre, amelyet értékeltek a hitelminősítők is és nagyon bízunk benne, hogy a többiek is értékelni fogják. Szeretném mindehhez azt is hozzátenni, hogy egy olyan helyzet jött létre, egy olyan helyzet alakult ki, amikor a magyar gazdaság növekedése egy egyensúlyi pályán van. Itt arra szeretnék utalni, hogy ilyen minősítése volt már az országnak, a szocialista kormányok időszakában, de akkor a gazdasági növekedés alapvetően hitelből és privatizációból származott” – így Varga Mihály.