2024. 02. 24. Szombat Szökőnap napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Gyurcsány Ferenc évértékelő beszéde 11:20

Gazdaság

Fellélegezhetnek a felsődobszaiak

Három kilométeres gátszakaszt adtak át péntek délelőtt Felsődobszán. 2004 óta minden második évben elöntötte a Hernád az alig ezerlelkes falut, 2010-ben kétszer is. Eddig semmilyen védmű nem épült a folyónak ezen a szakaszán. Az uniós beruházás 740 millió forintba került.

Két hét különbséggel kétszer is elárasztotta a víz Felsődobszát 2010 nyarán. Minden ház vízben állt, négyet újjá kellett építeni. Hetekig csak az árvízvédelemről szólt a helyiek élete. „Olyannyira volt súlyos a helyzet, hogy 2000 fő rendvédelmi dolgozó vett részt a védekezésben, plusz a lakosság apraja-nagyja. Valaki homokzsákot töltött, valaki főzött” – nyilatkozta Luterán András, Felsődobsza Fidesz–KDNP-s polgármestere.

Soha többé nem kell homokzsákot tölteni a felsődobszaiaknak. Pénteken átadták ugyanis a falut a Hernádtól elválasztó, három kilométeres gátszakaszt. „Egy olyan védmű épült ki Felsődobsza területén, amely ha méterekben fejezzük ki, akkor nem olyan sok, nincs 3 kilométer, az itt élő embereknek viszont nagyon sokat jelent” – mondta Ódor Ferenc országgyűlési képviselő.

A beruházásra 738 millió forint uniós támogatást nyert az önkormányzat. Tállai András önkormányzati államtitkár szerint Felsődobsza község példásan gondoskodott a lakók biztonságáról. „Az önkormányzati rendszer átalakítása során fontos ez a példa, hogy a jövőben is ilyen feladatuk és felelősségük lesz a helyhatóságoknak. A település fejlesztése, az itt élő emberek sorsának a javítása igenis önkormányzati feladat lesz a jövőben is” – szögezte le.

Az épített árvízvédelmi rendszer mellett ezentúl mobilgátak is gondoskodnak a felsődobszaiak biztonságáról.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!