2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Fellélegezhetnek a felsődobszaiak

Három kilométeres gátszakaszt adtak át péntek délelőtt Felsődobszán. 2004 óta minden második évben elöntötte a Hernád az alig ezerlelkes falut, 2010-ben kétszer is. Eddig semmilyen védmű nem épült a folyónak ezen a szakaszán. Az uniós beruházás 740 millió forintba került.

Két hét különbséggel kétszer is elárasztotta a víz Felsődobszát 2010 nyarán. Minden ház vízben állt, négyet újjá kellett építeni. Hetekig csak az árvízvédelemről szólt a helyiek élete. „Olyannyira volt súlyos a helyzet, hogy 2000 fő rendvédelmi dolgozó vett részt a védekezésben, plusz a lakosság apraja-nagyja. Valaki homokzsákot töltött, valaki főzött” – nyilatkozta Luterán András, Felsődobsza Fidesz–KDNP-s polgármestere.

Soha többé nem kell homokzsákot tölteni a felsődobszaiaknak. Pénteken átadták ugyanis a falut a Hernádtól elválasztó, három kilométeres gátszakaszt. „Egy olyan védmű épült ki Felsődobsza területén, amely ha méterekben fejezzük ki, akkor nem olyan sok, nincs 3 kilométer, az itt élő embereknek viszont nagyon sokat jelent” – mondta Ódor Ferenc országgyűlési képviselő.

A beruházásra 738 millió forint uniós támogatást nyert az önkormányzat. Tállai András önkormányzati államtitkár szerint Felsődobsza község példásan gondoskodott a lakók biztonságáról. „Az önkormányzati rendszer átalakítása során fontos ez a példa, hogy a jövőben is ilyen feladatuk és felelősségük lesz a helyhatóságoknak. A település fejlesztése, az itt élő emberek sorsának a javítása igenis önkormányzati feladat lesz a jövőben is” – szögezte le.

Az épített árvízvédelmi rendszer mellett ezentúl mobilgátak is gondoskodnak a felsődobszaiak biztonságáról.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!