2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Gazdaság

Ezzel vennék fel a versenyt a cigi-feketekereskedelemmel

A cigarettát terhelő adók arányának módosítását javasolják a dohányipari befektetők, hogy felvehessék a versenyt a feketekereskedelemmel. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a módosításra egyelőre nincs szükség, mert a legális cigaretta forgalmának csökkenése csak átmeneti lehet.

Hiába a 10 százalékos árrés, a trafikosoknak egyre nagyobb gond a csökkenő forgalom és a növekvő feketekereskedelem. Júliusban feleannyi dohány fogyott, mint egy hónappal korábban. Az adóellenőrök szinte naponta kapnak el neppereket, több raktár is tele van már lefoglalt áruval.

Minél drágább a cigaretta, annál inkább megéri a csempészeknek. A dohányon kétféle adó is van: a tételes adó fix tétel, ezer szálanként 12 500 forint, az értékadó pedig a kiskereskedelmi ár 31 százaléka. Így például egy 760 forintos cigi árából 236 forint az érték- és 238 forint a tételes adó. A 27 százalékos áfa további 126 forintot jelent, vagyis a 760 forintból 636-ot a különböző adók tesznek ki. Vagyis ha nő a feketekereskedelem, lényegesen csökken az állam bevétele.

A helyettes államtitkár szerint egyelőre korai lenne becsülni, hogy éves szinten hogyan alakulnak majd a jövedékiadó-, illetve áfabevételek. A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége azonban változtatna a cigarettát terhelő fix és az értékalapú adó arányán. A dohányipar szerint ezzel a legális cigaretta olcsóbbá és így versenyképesebbé válna.

További részletek a Bruttóban 19 óra 30 perctől.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!