2024. 05. 12. Vasárnap Pongrác napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Gazdaság

Ezért nőtt a regisztrált fiatal munkanélküliek száma

Ismét csúcsot döntött a munkanélküliség az euróövezetben. A még novemberben mért adatok szerint az októberi 11,7-ről 11,8 százalékra nőtt az állástalanok aránya az eurózónában. Továbbra is Spanyolországban a legtöbb a munkanélküli: az aktív korúak 26,6 százaléka nem dolgozott novemberben. Az unióban összesen 26 millió embernek nincs munkája.

A fiatalok kevesebb mint tizede juthat óvodapedagógusi álláshoz a közép-olaszországi Lazio régióban. A mediterrán államban minden harmadik fiatal munkanélküli, ez az országos arány háromszorosa. Ráadásul a cégek általában csak átmeneti szerződést kötnek velük. „Jó lenne, ha megkapnám ezt a munkát, így a jövőben tudnám fizetni a számlákat. 27 éves vagyok, és épp itt az ideje, hogy valahogy elköltözzek a szüleimtől. Ez más országokban sokkal korábban megtörténik” – nyilatkozta egy álláskereső.


Mások nem csak a szülői házat, de az országot is elhagynák.„Nem bízom az országomban, egyáltalán nem. Nincs kiút, sarokba vagyunk szorítva. Vagy elmész, vagy ha maradsz, megpecsételődik a sorsod. Nincsenek alternatívák, még akkor sem kapsz esélyt, ha egyedül akarsz belevágni valamibe. Ez egy vénnek való vidék. Mindannyiunknak el kéne menni és a nyugdíjasokra hagyni az országot” – mondta Rosaria Resciniti álláskereső.

Az olasz statisztikai hivatal szerint azért nőtt a regisztrált fiatal munkanélküliek száma, mert a lakosság ráébredt arra, hogy a válság elhúzódik. „Elég nyilvánvaló, hogy az olaszok megértették, a válság nem rövid távú ügy. Ezért nincs értelme reménykedni, hogy pár hét vagy hónap múlva jobb lesz. Ez szerintem megmagyarázza, miért keresnek aktívabban munkát az emberek, míg korábban passzívak voltak” – fogalmazott az olasz statisztikai hivatal elnöke.

Az állástalanok száma az egész euróövezetben rekordmagasságú. A novemberben mért adatok szerint a valutaunióban 11,8 százalékos a munkanélküliség, azaz több mint 18 millió embernek nincs munkahelye.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Svenk: Magyar Mozgókép Fesztivál + videó

Svenk: Magyar Mozgókép Fesztivál + videó

A Svenk adásában a magyar hazai filmes élet legnagyobb mustrájáról, a Magyar Mozgókép Fesztiválról is szó lesz. De Selmeczi György zeneszerző is elmondta nekünk, hogy mit gondol a 70-es, 80-as évek magyar filmjeiről, és miért hálás, hogy ezekben részt vehetett.
Globál Extra – Mit művel Macron? + videó

Globál Extra – Mit művel Macron? + videó

Nagyon kell figyelni mit is lép a francia elnök mostanában. Macron ugyanis már a békekötés időszakára készül. Erről beszélt Boros Imre és Bogár László a Global Extra című műsorunkban Virághalmy Sarolta szerkesztő-műsorvezetővel.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!