2019. december 9.,
hétfő, Natália napja

Évtizedekre használható tudást és karrierlehetőséget kínálnak a diákoknak

Hír TV

2018. október 27., szombat 08:44

Mintegy 250 diák vehet részt elméleti és gyakorlati képzésben a Mercedes-Benz Akadémiáján Kecskeméten. Az oktatási központban nemcsak a fiatalok tanulnak majd, hanem a felnőttképzés helyszíne is lesz. Az akadémia pénteki megnyitóján Palkovics László kiemelte: a hat éve bevezetett duális képzés egyértelmű siker, a legnagyobb nyertese a járműgyártás. A magyar járműipar termelési értéke év végére várhatóan eléri a 8000 milliárd forintot.

Egyetemi hallgatók, szakképzős diákok és a dolgozók is tanulnak majd a Mercedes új kecskeméti oktatási központjában. Az német autógyár célja, hogy olyan munkaerőt képezzen, amely azonnal alkalmazható a gyártás minden területén. A kecskeméti gyár ügyvezető igazgatója megnyitó beszédében évtizedekre használható tudást és karrierlehetőséget kínált a diákoknak.

„Tanulóink és hallgatóink közvetlenül a termelés közelében tanulnak, így intenzív lesz a párbeszéd az akadémia és a gyártócsarnokok között, és ezzel nagyon sokat fognak profitálni ebből a képzésből. Ugyanúgy nagyon sokat fognak profitálni a modern oktatási eszközökből” – mondta Christian Wolff.

A magyar járműipar teljesítményhez elengedhetetlen a korszerű tudással rendelkező szakemberek munkája – mondta Palkovics László.

„A magyar kormány feladata, hogy ezt valamilyen formában tudja biztosítani. 2012-ben először jött a szakképzési rendszer, 2014-ben pedig nekiláttunk a felsőoktatási rendszer átalakításának. Mindkét átalakításánál az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy hogyan tudjuk közel hozni az iskolát a munkaerőpiac igényeihez. Ez az esemény is azt mutatja, hogy ez egészen jól sikerült” – hangoztatta az innovációs miniszter.

Dolgos Bálint szerszámkészítő szakmunkástanulóként kezdet tanulni és dolgozni a kecskeméti gyárban. Munka mellett leérettségizett, jelenleg a Neumann János Egyetem duális hallgatója.

„Azt tartom a legjobbnak benne, hogy a gyakorlat és az elmélet egyben van. Jól összefűződik, így a gyakorlati oldalról is átbeszéljük, amit az elméleti oldalról, és ez sokkal többet ad, mint mondjuk egy sima diploma” – vélekedett.

A kecskeméti oktatási központ a Mercedes-gyár mellett a beszállítók számára is képez majd szakembereket. A járműipar a teljes feldolgozóipari termelésnek csaknem harmadát adja Magyarországon.