2021. július 27.,
kedd, Olga, Liliána napja

EVM: száz dolgozó várja hiába hónapok óta a fizetését

2014. május 17., szombat 13:01

Az Egyesült Vegyi Művek (EVM) több mint száz dolgozója várja hiába hónapok óta a fizetését. A bérgarancia-alapból sem számíthatnak pénzre, mivel a cég felszámolása még mindig nem indult el. A szakszervezet csődbűntettre gyanakszik, attól tartanak, mire a hatóságok lépnek, a cég vagyonát kimentik. A jól ismert termékek gyártása közben Szegeden folytatódik.

A WU2 mellett az Ultra tisztítószercsaládról is ismert cég a végnapjait éli. A cseh, majd ismét magyar tulajdonba került társaság, amelynek egy ideig ügyvezetője volt Fabriczki András, az MSZP egykori pártpénztárnoka is, jókora veszteséget halmozott fel. Tavaly még három műszakban folyt a gyártás, decemberben azonban leálltak, a termelés azóta sem indult újra. „Én már novemberben láttam, hogy itt vége van mindennek. Mikor arra megyek a vegyigyár felé, akkor a szívem összeszorul. Ott éltem le az életemet” – mondta egy volt dolgozó.

Molnár Mihály 41 évet húzott le a cégnél. Azok közé a szerencsések közé tartozik, akiknek sikerült új munkahelyet találni. Mintegy száz kollégája viszont hónapok óta nem kap fizetést, a bérgarancia-alapból is csak akkor jutnának pénzhez, ha elindulna a cég felszámolása. „A hitelezőknek, akik megpróbáltak felszámolási eljárást indítani az EVM ellen, a felszámoláskezdeményezését a bíróság folyamatosan elutasítja. Milyen okkal? A mi tudomásunk szerint az okot abban állapítják meg, hogy nem alapos a kereset” – mondta Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

A szakszervezet rendőrségi feljelentést is tett, csődbűntettre gyanakodnak és attól tartanak, hogy mire a hatóságok intézkedni kezdenek, a cég még megmaradt vagyonát is kimenthetik. A legendás sampon és a tisztítószerek gyártása közben folytatódik egy szegedi kozmetikai cégnél, bérgyártásban. „Az Egyesült Vegyi Művekkel kezdtük meg a tárgyalást. Az EVM menedzsmentje megtette az óvintézkedéseket, látva a cég gazdasági helyzetét, hogy a termékgyártás folyamatos legyen” – közölte Barta Attila, a Florin Zrt. igazgatósági elnöke.

Barta Attila azt mondja, a gyártás folytatása az egész iparágnak fontos és munkahelyeket tartott meg, hiszen a beszállítói kör nem változott.

További részleteket a Hír TV Bruttó című műsorában láthatnak szombaton 19.30-tól.

Forrás: Hír TV