2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

Gazdaság

Évek óta uniós áruként érkezhet az ukrán baromfihús Európába + videó

Egy szokatlan, új módszer révén évek óta behozzák az ukrán baromfitermékeket Európába. A módszer lényege, hogy az ukrán baromfitermékek új csomagolást kapnak, amivel már uniós termékként kerülnek a piacra.

  • Évek óta uniós áruként érkezhet az ukrán baromfihús Európába + videó

Védekezni kell, mert a jövőnk van veszélyben – figyelmeztetett az agrárminiszter Brüsszelben. Nagy István ezt azzal kapcsolatban mondta Híradónknak, hogy az Európai Bizottság még a háború előtt szerződésben rögzítette, hogy évente 70 ezer tonna baromfitermék exportálását engedélyezett Ukrajnának.

Volodimir Zelenszkijék azért, hogy ezt kikerüljék, cselezni kezdtek. A trükk pedig az, hogy egy bizonyos nagy ukrán vállalatnak vannak vágótelepei különböző európai országokban, ahol a beérkezett baromfit feldolgozzák, majd innen már EU-s csirkeként folytatja útját.

Az agrárminiszter szerint ebből is látszik, hogy felborul Európa belső piaca.

Régóta mondjuk, az első sokk, az első hatás bennünket ért a határ menti tagállamokat. Most már kezd begyűrűzni Európa belsejébe is, hiszen mi mindent elkövetünk, a legszigorúbb ellenőrzéseket is ahhoz, hogy ezek az áruk ne álljanak meg Magyarországon és ne Magyarországon kerüljenek forgalomba. Most kezdi éreztetni hatását Európa belsejében is – mondta Nagy István majd hozzátette, hogy már ébredeznek a német, a francia és a holland gazdák, hogy védekezni kell ez ellen.

A magyar álláspont már az elejétől fogva az, hogy az ukrán dömping termékeket nem szabad az ország területére beengedni – erről a Baromfi Termék Tanács igazgatója beszélt Híradónknak.

Sajnos a vámliberalizációt követően az európai térségben nagyjából két és félszer, háromszor annyi baromfihús érkezett az Európai Unióba. Sajnos a korábbiakban sem lehetett azt kizárni, hogy esetleg ukrán termék átcsomagolva, ne adj Isten a magyar piacokra is bekerült – mondta Csorbai Attila, Baromfi Termék Tanács igazgatója.

A magyar kormány a gazdákat és fogyasztók védelme érdekében, 2023 áprilisában átmeneti tilalmat rendelt az Ukrajnából érkező gabonafélék, mezőgazdasági, valamint húsfélék importjára.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!