2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Európa legjobb dinnyéi teremnek nálunk

Elkezdődött a magyar dinnyeszezon. Szakemberek szerint a hazai termés a legjobb minőségű Európában. A nemzeti dinnyeprogramnak köszönhetően az elmúlt években 20 százalékkal emelkedett a belföldi fogyasztás. Idén 240 ezer tonna gyümölcs termett, ennek felét külföldön értékesítik. A magyar görögdinnyét tájegységenként szedik le, ezért folyamatosan friss áru kerül az üzletekbe.

Kaller József 20 éve foglalkozik dinnyetermesztéssel a Békés megyei Medgyesegyházán. Az idei felvásárlási árat kevesli, azt mondja, csak az önköltségét fedezi majd a várható bevétel. A termés minőségével viszont elégedett. „Önköltségi ár alatti lesz a bevételünk, ami nem egy jó termés évet jelent a gazdáknak bevétel oldalról. A termés minőségét, mennyiségét tekintve viszont nagyon jó évre számíthatunk. Kedvezett az időjárás a dinnye termeléséhez” – mondta a dinnyetermelő.


Országszerte 10 ezer család foglalkozik dinnyetermesztéssel. 2010-ben még mélyponton volt az ágazat, azóta a nemzeti dinnyeprogramnak köszönhetően már 6000 hektáron termelik a gyümölcsöt. Ez idén 240 ezer tonna görögdinnyét jelent. A Dinnyetermelők Országos Egyesülete már a hazai szezon kezdete előtt leállíttatná a külföldi dinnye forgalmazását. „Az importot állítsák le időben, hogy ne találkozzon a magyar dinnyével, hát találkozott. Még a múlt héten volt import, ezt erőteljesen kifogásoljuk” – fogalmazott Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének az elnöke.

Az agrárgazdasági államtitkár szerint idén sem marad a termelőkön a gyümölcs. Jelenleg a hazai dinnye felét értékesítik külföldön. A legtöbb export Cseh-, Lengyel- és Németországba kerül. „A jó minőségen megtermelt dinnyét akár belföldön, akár külföldön biztosan lehet értékesíteni. Nagy a kereslet rá. Európában, ki merem mondani, jelenleg a magyar dinnye a legjobb minőségű, ráadásul a konkurens nagy dinnyetermelő országoknál nagyon komoly hozambeli és minőségbeli problémák vannak” – mondta Czerván György agrárgazdasági államtitkár.

A magyar görögdinnyét tájegységenként, egymás után szedik le, ezért folyamatosan friss áru kerül az üzletekbe.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!