2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Hétköznapi tündér - A Zsolnay család története 03:00

Gazdaság

Esztergomban adták át az országosan első MOHU hulladékudvart

Esztergomban átadták a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. első új hulladékudvarát, ahol a lakosság 40 féle hulladékot adhat le ingyenesen, a hét hat napján - mondta el a cég vezérigazgatója a helyszínen.

  • Esztergomban adták át az országosan első MOHU hulladékudvart

A visszaváltási rendszerrel kapcsolatban elmondta, hogy több mint 2000 helyszínen, boltokban már ott vannak az automaták. A MOHU még az idén 1500 textilgyűjtő automatát helyez ki, ezek száma később 5000-re, vagy 6000-re is bővülhet - ismertette a vezérigazgató.

Pethő Zsolt szólt arról is, hogy jövőre adják át első szuperválogatójukat, mely robottechnikával 40 féle hulladékot képes szétválogatni, hasonló válogatóból 20-nál többet terveznek, valamint 200 ezer edényt helyeznek ki a háztartásokhoz, ahol eddig zsákban gyűjtötték a szelektív hulladékot.

Hernádi Ádám (Fidesz-KDNP) polgármester kiemelte, a létesítmény átadásával egy időben bezárják a város korábbi szelektívgyűjtő szigetét. Az új, európai színvonalú létesítmény nemcsak Esztergom, de a környező települések 60 ezer lakosát is kiszolgálja, és magyarországi lakcímkártyával bárki igénybe veheti.

A MOHU sajtóközleménye szerint a társaság következő 10 évben az 5 ezer főt meghaladó népességű magyarországi településeken mobil vagy fix hulladékudvart, a 10 ezer főnél nagyobb lélekszámú településeken és a 25 ezer főnél népesebb gyűjtőkörzetekben pedig fix hulladékudvart létesít. A tervek szerint 2025 végéig újabb 9 udvar jöhet létre, melyek közül idén 3-4 kivitelezése megkezdődhet.

Az esztergomi hulladékgyűjtő udvar kategóriájában az egyik legnagyobb. A MOHU a legtöbb esetben 2 ezer négyzetméter hasznos alapterületű új hulladékudvarokat tervez, de bizonyos helyszíneken 1 ezer és 4 ezer négyzetméter hasznos alapterületű udvarok is épülhetnek.

A MOHU által irányított hulladékudvar-építési program elősegíti az Európai Unió által kijelölt, Magyarországra is érvényes célkitűzés elérését, amely szerint a jelenlegi 30-ról 2035-ig 65 százalékra kell növelni a települési hulladék újra hasznosítását, a lerakás arányát pedig 50-ről 10 százalékra kell csökkenteni.

Forrás: MTI

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Bayer Zsolt felhívása + videó

Bayer Zsolt felhívása + videó

A műsorvezető, publicista a HírTV képernyőjén keresztül a Bayer show-ban mondta el, hogy miért lesz fontos a jűlius elsejei Békemenet, hogy miért kell ott lenni és miért kell kiállni Európa mellett. Szerinte meg kell mutatni, hogy mi vagyunk a normalitás, sőt, hogy mi vagyunk az az Európa, amelyet érdemes és lehet szeretni.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A földön termő eper is elérhető + videó

A földön termő eper is elérhető + videó

Kisebbek a szemek, de zamatosak! A tavalyi átlagos év után a szokásosnál két héttel korábban, április végén indult a hazai szamóca-szezon. A termelőknek a korai érés nem feltétlenül kedvez, mert a hazai termés megjelenése idején még tart az importáruk dömpingje.
Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

A részvénypiac forgalma a héten 49,84 milliárd forint volt az előző héten elért 59,47 milliárd forint után, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!