2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Esztergomban adták át az országosan első MOHU hulladékudvart

Esztergomban átadták a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. első új hulladékudvarát, ahol a lakosság 40 féle hulladékot adhat le ingyenesen, a hét hat napján - mondta el a cég vezérigazgatója a helyszínen.

  • Esztergomban adták át az országosan első MOHU hulladékudvart

A visszaváltási rendszerrel kapcsolatban elmondta, hogy több mint 2000 helyszínen, boltokban már ott vannak az automaták. A MOHU még az idén 1500 textilgyűjtő automatát helyez ki, ezek száma később 5000-re, vagy 6000-re is bővülhet - ismertette a vezérigazgató.

Pethő Zsolt szólt arról is, hogy jövőre adják át első szuperválogatójukat, mely robottechnikával 40 féle hulladékot képes szétválogatni, hasonló válogatóból 20-nál többet terveznek, valamint 200 ezer edényt helyeznek ki a háztartásokhoz, ahol eddig zsákban gyűjtötték a szelektív hulladékot.

Hernádi Ádám (Fidesz-KDNP) polgármester kiemelte, a létesítmény átadásával egy időben bezárják a város korábbi szelektívgyűjtő szigetét. Az új, európai színvonalú létesítmény nemcsak Esztergom, de a környező települések 60 ezer lakosát is kiszolgálja, és magyarországi lakcímkártyával bárki igénybe veheti.

A MOHU sajtóközleménye szerint a társaság következő 10 évben az 5 ezer főt meghaladó népességű magyarországi településeken mobil vagy fix hulladékudvart, a 10 ezer főnél nagyobb lélekszámú településeken és a 25 ezer főnél népesebb gyűjtőkörzetekben pedig fix hulladékudvart létesít. A tervek szerint 2025 végéig újabb 9 udvar jöhet létre, melyek közül idén 3-4 kivitelezése megkezdődhet.

Az esztergomi hulladékgyűjtő udvar kategóriájában az egyik legnagyobb. A MOHU a legtöbb esetben 2 ezer négyzetméter hasznos alapterületű új hulladékudvarokat tervez, de bizonyos helyszíneken 1 ezer és 4 ezer négyzetméter hasznos alapterületű udvarok is épülhetnek.

A MOHU által irányított hulladékudvar-építési program elősegíti az Európai Unió által kijelölt, Magyarországra is érvényes célkitűzés elérését, amely szerint a jelenlegi 30-ról 2035-ig 65 százalékra kell növelni a települési hulladék újra hasznosítását, a lerakás arányát pedig 50-ről 10 százalékra kell csökkenteni.

Forrás: MTI

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!