2024. 10. 24. Csütörtök Salamon napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Gazdaság

Erős békepárti kijelentésektől volt hangos a kazanyi BRICS-csúcs + videó

Több mint harminc ország kereste meg a BRICS-szövetséget, hogy szeretne tagja lenni az együttműködési fórumnak - erről az orosz elnök beszélt a kazanyi csúcstalálkozón. A háromnapos egyeztetés után a vezetők arról beszéltek, a legfontosabb a béke, a vérontás megállítása. Leszögezték, a nyugati narratívával szemben a világ nagyobbik része békepárti.

  • Erős békepárti kijelentésektől volt hangos a kazanyi BRICS-csúcs + videó

Idén minden korábbinál többen csatlakoztak a 2009-ben Brazília, Oroszország, India és Kína által létrehozott hivatalos együttműködési fórumhoz, a BRICS-hez. A legfontosabb közös pont ezen országok között az, hogy egyikük sem tartozik, pontosabban egyiküket sem sorolják az úgynevezett nyugati államok közé. Gazdaságuk mérete, fejlődési üteme, lakosságszáma azonban nem kevésbé jelentős, főleg szövetséget alkotva.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a csoport 2024-es kazanyi csúcstalálkozóján arról is beszélt, hogy rajtuk kívül harminc újabb ország pedig már jelezte csatlakozási szándékát.

Sok szó esett a világban zajló fegyveres konfliktusokról is. A BRICS országai egyértelműen kifejezték azon meggyőződésüket, hogy az ukrán háborút nem katonai eszközökkel, hanem a diplomáciai úton kell mielőbb lezárni, és a békét megteremteni.

Az elhúzódó ukrán válsággal összefüggésben Kína, Brazília és a globális Dél országai létrehozták A béke barátainak csoportját.

Elemzők szerint a BRICS-országok cáfolták a nyugati liberális fősodratú narratívát, miszerint a világ nagy része Oroszország katonai legyőzését támogatja. Ehelyett világossá tették, hogy ennek éppen az ellenkezőjét, mielőbbi tűzszünetet, a vérontás megállítását és békét akarnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!