2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Gazdaság

EM: három hónapja mérsékli ötezer cég rezsiterheit az áramárplafon

A kormány a leginkább érintett szektorok vállalkozásainak villamosenergia-szerződéseiben magasan rögzített árakat szorította kezelhetőbb szintre az áramárplafon júliusi bevezetésével, így az év végéig a korábbiaknál sokkal olcsóbban jut áramhoz a feldolgozóipari, szálláshely-szolgáltatási és raktározási ágazatokban működő több mint ötezer cég - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) vasárnap az MTI-vel.

  • EM: három hónapja mérsékli ötezer cég rezsiterheit az áramárplafon

A tárca közleményében felidézte, hogy a vállalkozások a háború és szankciók okozta súlyos energiapiaci bizonytalanságok miatt kiugró árszinten voltak kénytelenek bebiztosítani idei ellátásukat 2022-ben. Működőképességüket ezzel megőrizték ugyan, de drasztikusan megnövekedett energiaköltségeik lerontották versenyhelyzetüket.

A kormány a főtevékenységként feldolgozóiparral, szálláshely-szolgáltatással vagy raktározással (szállítást kiegészítő tevékenységgel) foglalkozó gazdasági társaságok vagy egyéni vállalkozók fennálló áramvásárlási szerződésében rögzített árat csökkentette le 2023 második félévére. E szektorok azon vállalkozásai a kedvezményezettek, amelyek idén június 1-jén a rendeletben felsorolt TEÁOR számok szerinti főtevékenységet végeztek, és fixáras áramszerződéssel rendelkeztek. A jogszabályi beavatkozás nyomán ők megawattóránként legfeljebb nettó 200 eurós áramárról kapnak számlát július elsejétől.

A teljes program hat hónap alatt összesen mintegy 40 milliárd forinttal támogatja a cégeket. A júliusi energiafelhasználási adatok alapján 15 energiakereskedő részére 4,8 milliárd forint kompenzációt fizettek már ki. A Rezsivédelmi alapból a közelmúltban az Energiaügyi Minisztériumhoz átcsoportosított 32 milliárd forint e kiadás idén folyósítandó részét fedezi - ismertette a tárca.

A kormány a rezsivédelemmel a háborús időkben is Európa legalacsonyabb áram- és gázárait biztosítja a magyar családok számára. Az Energiaügyi Minisztérium számos intézkedéssel segítette a településeket, intézményeket és vállalkozásokat energiaköltségeik mérséklésében. Májustól több tízezer mikrovállalkozás energiadíjai feleződtek meg, elősegítve gazdaságos működésüket. Az intézmények távhő díjait a tavaly év végi szint negyedére csökkentette a tárca. Az áramárplafon több mint ötezer hazai cég versenyképességét erősíti, átmeneti alkalmazása a nemzetgazdaság és a munkahelyek védelmét szolgálja. A jelenlegi árkörnyezetben a versenypiaci fogyasztók már lényegesen kedvezőbb feltételekkel gondoskodhatnak jövő évi áramellátásukról - írta közleményében az EM.

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Átadták az új Ipoly-hidat + videó

Átadták az új Ipoly-hidat + videó

Ezúttal Őrhalom és Ipolyvarbó között készült el az új híd, ami amellett, hogy a határ menti közösségek életét megkönnyíti, a gazdaság fejlesztése szempontjából is fontos szerepe van.
Románia nem előzte meg Magyarországot

Románia nem előzte meg Magyarországot

Az Eurostat adatai alapján Románia nem előzte meg Magyarországot a 2022-es vásárlóerő-paritáson számolt gazdasági növekedés (GDP) alapján a Nézőpont Intézet számításai szerint.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!