2023. 12. 11. Hétfő Árpád napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Híradó 17:00

Gazdaság

Elszálltak a légi fuvarozás költségei az árurendelésektől

Az egekbe szöktek a légi fuvarok árai, mivel nemcsak az ünnepek miatt növekedett meg az áruforgalom az év végére, hanem azért is, mert megjelent a piacon a Covid-vakcina, amelyből a kormányok, nemzetközi szervezetek jelentős mennyiségeket kívánnak célba juttatni - írja a Magyar Nemzet hétfői számában.

  • Elszálltak a légi fuvarozás költségei az árurendelésektől

A lap idézi a légitársaságokat tömörítő nemzetközi szövetség, az IATA főigazgatóját, aki arról számolt be, hogy a légiáru-fuvarozás kapacitáshiánnyal küzd mivel a személyszállítók repülőjáratok jelentős része még mindig a földön van, így ezek raktere, a belly cargo kiesik.

Az IATA adatai szerint októberben 22,6 százalékkal kevesebb kapacitás állt rendelkezésre a légiáru-fuvarozásban, mint az előző évben, és november óta rendkívüli mértékben nőnek az árak. Az IATA januárig nem számít további szabad kapacitásokra.

A WHO logisztikai vezetője, Paul Molinaro a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva az oltóanyagok és a fogyasztási cikkek közötti versenyre figyelmeztetett, amely miatt a korábbi, normál kilogrammonkénti áraknak akár a hússzorosára növekvő légifuvar-díjak tapasztalhatók. Az oltások beadására szolgáló fecskendőket ezért csak tengeren szállítanák a költségrobbanás miatt.

A nagy év végi forgalom nemcsak a légitársaságokat, hanem a reptereket is kihívás elé állítja - írja a lap. Ismerteti a Budapest Airport adatait, amely az idén novemberben 13 864 tonna légi árut kezelt, ami 6,3 százalékkal több, mint a tavaly novemberben kezelt mennyiség, és a valaha volt legerősebb áruforgalmú hónap. Mindeközben a 2020. január-november között fogadott és indított áru mennyisége átlépte a 120 ezer tonnát.

A magyar főváros repülőterének cargoforgalma, illetve az egy éve átadott BUD Cargo City azonban immunisnak bizonyult a járványra: más repülőterekkel összehasonlítva is kiugróan teljesít - mutat rá a lap, amely szerint a novemberi csúcsforgalom elsődlegesen az e-kereskedelem felpörgésével és az év végi vásárlási hullámmal magyarázható.

Az új, idén januárban forgalomba helyezett, 32 600 négyzetméteren elterülő BUD Cargo City stratégiai pont a vírus elleni harcban: az épületben 15-25 Celsius-fokos, 2-8 Celsius-fokos tárolókat és -15-25 Celsius-fokos helyiségeket alakítottak ki, amelyek több tucat raklapnyi árut képesek befogadni - ismertetik. Itt zajlik az áruk átrakodása, mivel a vakcinák és gyógyszerek hőmérséklet-érzékeny áruk, különös odafigyelést igényelnek. A repülőtér légiáru-forgalmának lebonyolításához ezért rendkívül sok szereplőre és precíz koordinációra van szükség.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!