2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Gazdaság

Elon Musknak távoznia kell a Tesla igazgatótanácsának éléről

Elnöki posztjába került Elon Musknak egy Twitter-üzenet. Az amerikai tőzsdefelügyelet szerint becsapta a befektetőket, amikor azt írta, hogy 420 dolláros részvényárfolyamon privatizálja a céget. Kiderült, hogy Musk blöffölt és ehhez nincs meg a szükséges fedezet. Musk-nak és a Teslának 20-20 millió dollár büntetést kell fizetni, és Musknak távoznia kell a cég elnöki posztjáról.

  • Elon Musknak távoznia kell a Tesla igazgatótanácsának éléről

„Azon gondolkozom, hogy kivezetem a tőzsdéről a Teslát 420 dolláros részvényáron” – ez a Twitter-üzenetben az elnöki székébe került Elon Musknak és még 40 millió dolláros büntetést is ki kell fizetnie az amerikai tőzsdefelügyeletnek. Augusztus 7-én az üzenet hatására ugyanis kilőtt a cég árfolyama, később azonban kiderült, hogy Musk blöffölt és nincs meg a fedezet a privatizáláshoz. A részvényesek már akkor felháborodtak és polgári peres eljárást indítottak. A tőzsdefelügyelettel a hétvégén kiegyezett Musk: 3 évig nem lehet ő a cég elnöke, de a vezérigazgatói pozícióját megtarthatja.

„A piac felfelé korrigálta a cég részvényárfolyamát a bejelentés után, mi úgy látjuk, hogy Musk bejelentése hamis és félrevezető volt” – mondta Stephanie Avakian, az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet igazgatója.

A tőzsdefelügyelet szerint ráadásul Elon Musk azért jelölte meg a 420 dolláros részvényárat, hogy ez egy szimbolikus szám a marihuánafogyasztók számára.

„A Tesla vezére 20 százalékkal szerette volna feltornászni a részvényárfolyamot és azért jelölte meg a 420 dolláros árat, mert ez fontos a marihuánafogyasztóknak és azt gondolta, hogy jó hecc ezzel bevágódni” – mondta Steven Peikin, az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet egy másik igazgatója.

Musk mindig érdekes marketinghúzásokkal tudta a cégéről kialakított képet formálni, de az autógyártás kapacitásának bővítése évek óta nehezen megy a cégnek. A Model 3-ra leadott rendeléseket alig tudja teljesíteni a Tesla, ez pedig meglátszott a tőzsdei papírjainak árfolyam-ingadozásban.A hagyományos autógyárak mostanra előálltak a saját fejlesztéseikkel és a gyártókapacitást is simábban megy nekik mint a Teslának, ami eddig még nem tudott nyereséget sem termelni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!