2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Elkezdték a kifizetéseket – a nagybirtokok nem kapnak

A kormány elkezdte a területalapú uniós támogatás kifizetését. A földművelésügyi miniszter szerint a pénz jól jön a gazdáknak az őszi munkák idején. A növénytermesztéssel foglalkozó nagybirtokoknak az új szabályozás jelentős veszteséget okoz.

A földművelésügyi miniszter az egykori komáromi tsz-ből alakult agrárcégnél indította el ünnepélyesen a területalapú támogatás és a különleges tejtámogatás előlegének utalását. Mindkettőt uniós forrásból fizetik.

A föld után járó támogatásra 180 ezren pályáztak, és 177 ezren meg is kapják a pénzt. Az új szabály szerint a hozzájárulás birtokmérethez kötött, 1200 hektár felett egy forint nem jár. A nagybirtokok veszteségeit a kormány az állattenyésztés többlettámogatásával ellensúlyozná.

– Miközben a területalapú támogatás csökken, ez lényegesen több forrást tesz lehetővé azért, hogy az állattartás feltételeit versenyképességét javítsuk. Nyilván azok a cégek, ahol kizárólagosan növénytermesztéssel foglalkoznak, azok számára ez a rendszer hátrányt jelent, de a kormány célja az, hogy minél több munkahely legyen a mezőgazdaságban, ezért is támogatjuk az állattartást – mondta Fazekas Sándor.

A komáromi nagygazdaság közel 1600 hektáron termeszt növényt, de tehenészete is van. A területalapú támogatás megkurtításával 10 millió forinttól esik el a cég, viszont 35 millióval többet kap állattenyésztésre.

– Erős 25 millió forinttal a mi társaságunk jobban fog járni. Ennek túlságosan nagy súlya a mi gazdaságunkban nincsen, hiszen elég jelentős az árbevételünk, mi burgonyatermelők vagyunk. Egy hektár burgonyáról két és fél millió forintot tudunk lehozni. Tehát ha arányba állítjuk ezzel a bevétellel a 60-70 ezer forintos területalapú támogatást, igazából nem tűnik olyan jelentősnek – nyilatkozta Vida Sándor, a SOLUM Zrt. elnök-igazgatója.

2020-ig a kormány több mint 200 milliárd forint plusztámogatást szánna a magyar költségvetésből az állattenyésztésre.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!