2024. 06. 17. Hétfő Laura, Alida napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Gazdaság

Elkezdték a kifizetéseket – a nagybirtokok nem kapnak

A kormány elkezdte a területalapú uniós támogatás kifizetését. A földművelésügyi miniszter szerint a pénz jól jön a gazdáknak az őszi munkák idején. A növénytermesztéssel foglalkozó nagybirtokoknak az új szabályozás jelentős veszteséget okoz.

A földművelésügyi miniszter az egykori komáromi tsz-ből alakult agrárcégnél indította el ünnepélyesen a területalapú támogatás és a különleges tejtámogatás előlegének utalását. Mindkettőt uniós forrásból fizetik.

A föld után járó támogatásra 180 ezren pályáztak, és 177 ezren meg is kapják a pénzt. Az új szabály szerint a hozzájárulás birtokmérethez kötött, 1200 hektár felett egy forint nem jár. A nagybirtokok veszteségeit a kormány az állattenyésztés többlettámogatásával ellensúlyozná.

– Miközben a területalapú támogatás csökken, ez lényegesen több forrást tesz lehetővé azért, hogy az állattartás feltételeit versenyképességét javítsuk. Nyilván azok a cégek, ahol kizárólagosan növénytermesztéssel foglalkoznak, azok számára ez a rendszer hátrányt jelent, de a kormány célja az, hogy minél több munkahely legyen a mezőgazdaságban, ezért is támogatjuk az állattartást – mondta Fazekas Sándor.

A komáromi nagygazdaság közel 1600 hektáron termeszt növényt, de tehenészete is van. A területalapú támogatás megkurtításával 10 millió forinttól esik el a cég, viszont 35 millióval többet kap állattenyésztésre.

– Erős 25 millió forinttal a mi társaságunk jobban fog járni. Ennek túlságosan nagy súlya a mi gazdaságunkban nincsen, hiszen elég jelentős az árbevételünk, mi burgonyatermelők vagyunk. Egy hektár burgonyáról két és fél millió forintot tudunk lehozni. Tehát ha arányba állítjuk ezzel a bevétellel a 60-70 ezer forintos területalapú támogatást, igazából nem tűnik olyan jelentősnek – nyilatkozta Vida Sándor, a SOLUM Zrt. elnök-igazgatója.

2020-ig a kormány több mint 200 milliárd forint plusztámogatást szánna a magyar költségvetésből az állattenyésztésre.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Július elsején indul az otthonfelújítási program

Július elsején indul az otthonfelújítási program

Július elsején indul az otthonfelújítási program, hosszabb futamidővel és többféle tevékenységre igényelhető támogatás – közölte az Energiaügyi Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!