2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Gazdaság

"Elképzelhetetlen ekkora mértékű forrásmegvonás"

Elfogadhatatlan, hogy közel harmadával csökkentsék a Magyarországnak szánt kohéziós pénzeket – ezt az uniós államtitkár jelentette be. Az uniós költségvetési javaslat szerint ugyanis Magyarország 2014–2020 között 30 százalékkal kevesebb fejlesztési pénzt kapna, míg több fejlett országnak megemelnék a támogatását.

Uniós pénzből bővíti a zuglói önkormányzat a Csicsergő Óvodát. A Meseház bölcsődének már a látványterve is elkészült. Erre is az unió adott pénzt. Uniós támogatás nélkül azonban ezt sem tudná egyedül finanszírozni az önkormányzat.

– Az Európai Unió legfontosabb előnye az, hogy ilyen típusú forrásokhoz tudunk jutni. Egyik oldalról befizetők vagyunk, tehát mi is hozzájárulunk az uniós költségvetéshez, és a visszaosztásból nyilván szeretnénk, ha fejlesztések történnének az országban – mondta Papcsák Ferenc, Zugló polgármestere.

Harminc százalékkal kevesebb jutna

A fejlesztések egy része azonban elmaradhat az unió jelenlegi költségvetési tervezete miatt. A javasolt szabályok alapján 30 százalékkal jutna kevesebb pénz fejlesztésekre Magyarországnak a következő 7 évben. Ennek az az oka, hogy eddig Magyarország a GDP-je 3,5 százalékát kaphatta meg kohéziós forrásként. 2014-től viszont minden tagállam csak maximum 2,4 százalékot kaphatna. Emellett tárgyalnak az önrész mértékének emeléséről is.

– Úgy nem fogunk hazajönni, hogy 30 százalékos veszteségünk legyen – jelentette ki Győri Enikő. Az uniós ügyekért felelős államtitkár azt mondta, elképzelhetetlennek tartanak ekkora forráselvonást. „Ha igazán gyors eredményeket akarunk elérni a növekedés és a foglalkoztatás területén, akkor annak a legjobb eszköze a kohéziós politika. Fél évvel később ezt mért felejtjük el, és miért gondoljuk azt hirtelen, hogy ez az a politika, amit ilyen drasztikusan meg kellene vágni?”

Barroso megtartaná

Jose Barroso megtartaná a jelenlegi tervezetet. „Ha a strukturális alapok nem maradnak meg, a tagállamok többsége nem tudja garantálni a foglalkoztatás mértékét, a munkahelyek megőrzését, és nem tudja folytatni a költségvetési konszolidációt, és elmaradnának a szükséges strukturális reformok is. De ebből természetesen a befizető országok is részesednek, hiszen a cégeik részt vehetnek a legfontosabb fejlesztésekben” – tette hozzá az európai bizottság elnöke.

Kovács elvesztett jóindulatról beszél

Kovács László szerint a kormány elvesztette az uniós döntéshozók jóindulatát, ezért nem számíthat megkülönböztetett bánásmódra Európában.

A 7 éves költségvetésében az agrártámogatásra felhasználható keret is csökkenhet. Ezzel szemben a magyar kormány azt szeretné elérni a csütörtökön kezdődő csúcstalálkozón, hogy az idei évi agrárköltségvetés legyen a viszonyítási alap.

A románok is vétóval fenyegetnek

Vétóval fenyeget a román miniszterelnök is a kohéziós pénzekről szóló uniós vitában. Victor Ponta a parlamentben azt mondta, hogy a nemzeti érdek nem lehet kompromisszum tárgya, ezért felszólította az államfőt a vétóra a brüsszeli csúcson. Ponta elfogadhatatlannak nevezte azt a korábbi uniós javaslatot, amely 75 milliárd euróval csökkentené a következő uniós költségvetés keretét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Reagált a rendőrség Magyar Péterék internet blokkolásos sztorijára

Reagált a rendőrség Magyar Péterék internet blokkolásos sztorijára

Magyar Péterék azt terjesztik a követőik között, hogy gyűléseik helyszínein a rendőrség munkatársai blokkolták az internetet és a mobilhálózat elérhetőségét. A rendőrség reagált: ez természetesen nem igaz, nem tettünk ilyet és nincs is ilyenről tudomásunk – írják a Police.hu-n.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!