2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Gazdaság

Elindult Kaposváron a gépipari és élelmiszeripari mérnökképzés

Hosszú távon oldja meg a kaposvári gépipari és élelmiszeripari cégek munkaerő problémáit a MATE Kaposvári Campusa, amely több új szakot is indított. A gépész- és élelmiszeripari mérnökképzés egyre népszerűbb, erről árulkodnak a felvételi adatok is.

  • Elindult Kaposváron a gépipari és élelmiszeripari mérnökképzés

A térség cégeinek kérését hallotta meg a MATE vezetése akkor, amikor úgy döntött a Kaposvári Campuson is elindítja a gépipari, majd az élelmiszeripari mérnökképzést. A szakok iránt az elmúlt két évben folyamatosan emelkedik a kereslet, ezt bizonyítják az idei esztendő felvételi számai is.

A piaci szereplők pedig nemcsak duális partnerként vesznek részt a képzésben, hanem maguk is beiskolázzák munkatársaikat.

25 fővel tudjuk elindítani a gépész– és élelmiszermérnök szakot is Kaposváron. S, ami példa nélküli talán az egész országban, hogy a duális képzés mellett azok a partner vállalatok, mint amilyen a Kométa és a Videoton is, maguk is beiskoláztak diákokat erre a képzésre. Tehát ez az együttműködés még szorosabb és meg előremutatóbb a jövőre nézve – hangsúlyozta Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

A Kométa, hazánk vezető sertésfeldolgozója több mint 30 milliárd forintos fejlesztés előtt áll, ennek köszönhetően pedig a kaposvári üzem kapacitása a duplájára emelkedik. Az infrastruktúra fejlesztés pedig nemcsak korszerű tudással rendelkező élelmiszeripari, hanem műszaki mérnököket igényel. Ezért is számít mérföldkőnek, hogy immár helyben képzik a gépészmérnököket.

A folyamatosan fejlődő műszaki cégek számára is létfontosságú a mérnökutánpótlás biztosítása.

Csak gépész – és villamosmérnökből ötven kollégám van jelen pillanatban, tehát ebből a számból is érződik, hogy számunkra ez egy kulcsfontosságú terület. Megváltozott a világ, az összeszerelés irányából mi is abba az irányba indultunk el, hogy próbálunk különböző extra szolgáltatásokat biztosítani a vevőink, a partnereink számára, ezek közé tartoznak a különböző mérnöki szolgáltatások is – mondta Fábián Balázs, a Videoton ügyvezető igazgatója.

Kaposvár városa is támogatja a mérnökképzést, havonta 75 ezer forintot biztosít a műszaki mérnök képzésben résztvevő fiataloknak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!