2020. augusztus 15.,
szombat, Mária napja

Elemzők szerint vége az ultralaza monetáris politikának

MTI

2018. szeptember 18., kedd 17:51

Az elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elmozdult az ultralaza monetáris politikai álláspontról.

Nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén a monetáris tanács keddi ülésén. Az MNB ugyanakkor bejelentette, hogy felkészült monetáris politikájának óvatos és fokozatos normalizálására az inflációs cél fenntartható elérése érdekében, eszköztárát átalakítja.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője kifejtette: az MNB elmozdult az ultralaza monetáris politikai álláspontról, a legutóbb bevezetett nemkonvencionális eszközök kivezetéséről döntöttek. Fontos kommunikációs változás, hogy a jegybank jelezte, felkészült a monetáris politika fokozatos és óvatos normalizációjára, amelynek megkezdése az inflációs folyamatok függvénye.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője közölte: a monetáris tanács közleményének hatására érdemben erősödött a forint, valamint emelkedtek az állampapír-hozamok, mivel a monetáris politikai célú IRS-eszközök (kamatcsere ügylet), valamint a jelzáloglevél-vásárlási program kivezetése lényegében a laza monetáris politika normalizálódásának első lépése. Így a monetáris politika a jövő év elejétől már kevésbé lesz támogató – tette hozzá, amit szerinte némileg, célzottan ellensúlyoz a fix kamatozású növekedési hitelprogram bevezetése.

A Takarékbanknál a tartósan magas hazai megtakarítási többlet miatt nem számítanak a kamatok gyors emelkedésére, sőt úgy vélik, amennyiben megérkeznek a központi költségvetés által kifizetett uniós előlegek megtérítései, átmenetileg nyomás alatt maradhatnak a pénzpiaci hozamok és kamatok.