2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Gazdaság

Elemzők szerint vége az ultralaza monetáris politikának

  • Elemzők szerint vége az ultralaza monetáris politikának

Az elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elmozdult az ultralaza monetáris politikai álláspontról.

Nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén a monetáris tanács keddi ülésén. Az MNB ugyanakkor bejelentette, hogy felkészült monetáris politikájának óvatos és fokozatos normalizálására az inflációs cél fenntartható elérése érdekében, eszköztárát átalakítja.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője kifejtette: az MNB elmozdult az ultralaza monetáris politikai álláspontról, a legutóbb bevezetett nemkonvencionális eszközök kivezetéséről döntöttek. Fontos kommunikációs változás, hogy a jegybank jelezte, felkészült a monetáris politika fokozatos és óvatos normalizációjára, amelynek megkezdése az inflációs folyamatok függvénye.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője közölte: a monetáris tanács közleményének hatására érdemben erősödött a forint, valamint emelkedtek az állampapír-hozamok, mivel a monetáris politikai célú IRS-eszközök (kamatcsere ügylet), valamint a jelzáloglevél-vásárlási program kivezetése lényegében a laza monetáris politika normalizálódásának első lépése. Így a monetáris politika a jövő év elejétől már kevésbé lesz támogató – tette hozzá, amit szerinte némileg, célzottan ellensúlyoz a fix kamatozású növekedési hitelprogram bevezetése.

A Takarékbanknál a tartósan magas hazai megtakarítási többlet miatt nem számítanak a kamatok gyors emelkedésére, sőt úgy vélik, amennyiben megérkeznek a központi költségvetés által kifizetett uniós előlegek megtérítései, átmenetileg nyomás alatt maradhatnak a pénzpiaci hozamok és kamatok.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!